Στο αρχείο τίθεται η έρευνα που είχε ξεκινήσει η Εισαγγελία, πριν περίπου έναν χρόνο, με αφορμή καταγγελίες σχετικά με «ανακριβή αποτύπωση από τον ΕΟΔΥ» του αριθμού των κρουσμάτων covid, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να επαληθεύουν τις εν λόγω καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη δικογραφία, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η οποία εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, τίθεται στο αρχείο καθώς, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διενεργήθηκε, «δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020, εξετάστηκαν μάρτυρες και στοιχεία, δεδομένα από τα οποία προέκυψε πως δεν εντοπίζονται ανακρίβειες ή σφάλματα στο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ αλλά ούτε και καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών, που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει αδίκημα παράβασης καθήκοντος.

Οι καταγγελίες που αποτέλεσαν την αφετηρία της εισαγγελικής έρευνας αναφέρονταν σε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τότε καταγγελλόμενα, τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, «διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο». Η υπόθεση είχε φθάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έθετε ερωτήματα αν υπήρχε ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής και πόσο αυτό, εφόσον όντως αποδεικνυόταν, συνέβαλε σε υγειονομικές επιλογές που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφικές.

Στην διάταξη αρχειοθέτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος καταγραφής κρουσμάτων και επισημαίνεται πως ο ΕΟΔΥ είχε υπογράψει μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την καταγραφή και διαχείριση κρουσμάτων των κινητών μονάδων υγείας, τα στοιχεία των οποίων μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών. Η διαπίστωση των εισαγγελικών αρχών είναι πως από την εξέταση όλης της διαδικασίας καταγραφής δεν προέκυψαν αποκλίσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!