Την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ανάδειξε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και υποψήφιος ευρωβουλευτής συζητώντας την Κυριακή το πρωί με αγροτοκτηνοτρόφους στο Καλπάκι στην σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πωγωνίου στα Γιάννενα.

Ο Ρίζος Μαρούδας στο ξεκίνημα της ομιλίας του υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι φέρουν την σφραγίδα της ΕΕ υπενθυμίζοντας την «πράσινη» μετάβαση που ανάμεσα στα άλλα «σπέρνει φωτοβολταϊκά» σε γη υψηλής παραγωγικότητας και καταδικάζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Προειδοποίησε για τις αρνητικές εξελίξεις στη διαχείριση του νερού από την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει φορείς διαχείρισης νερού «ανώνυμες εταιρείες» που αργά ή γρήγορα θα περάσουν στον έλεγχο των ιδιωτών και θα μετατρέψουν το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα για οικιακούς καταναλωτές και τους αγρότες. Υπενθύμισε ότι αυτή η πολιτική έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ως εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 60/2000 απ’ όλα τα αστικά κόμματα και σήμερα υλοποιείται με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ και την κατάργηση των ΤΟΕΒ.

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική σχολίασε ότι «ο στόχος της δεν είναι να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα». Αντίθετα, υποστήριξε ότι στην πράξη αποτελεί ένα εργαλείο που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια και από την άλλη πλευρά βοηθάει στον ανταγωνισμό των αγροτοδιατροφικών  ευρωπαϊκών ομίλων στον μεταξύ τους ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι χωρίς τα χρήματα της ΚΑΠ οι αγρότες δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα, υπενθύμισε ότι αυτά τα χρήματα προέρχονται από τους εθνικούς προϋπολογισμός των κρατών-μελών της ΕΕ. Δηλαδή «χρήματα του ελληνικού λαού, γιατί εμείς πληρώνουμε το 95% της φορολογίας» σχολίασε, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι «όλοι αυτοί που μας αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή και πουλάνε πανάκριβα, αυτοί που κατέχουν το 70 και 80% του ελληνικού πλούτου που εμείς παράγουμε, πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων» ανέφερε. Αντίστοιχα υποστήριξε πώς αν ήταν καλή η ΚΑΠ «δεν θα ερήμωναν τα χωριά μας, δεν θα εγκαταλείπονταν η καλλιέργειες, οι στάνες και τα μελίσσια» σχολίασε για να καταλήξει ότι η Ελλάδα από χώρα εξαγωγός αγροτικών προϊόντων κατέληξε να εισάγει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα μετά την είσοδό της στην ΕΟΚ. Απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς δεσμούς, ώστε να μπορούν οι χώρες της ΕΕ να πουλάνε αντίστοιχα βιομηχανικά προϊόντα σε αυτές. Αντίστοιχα υπενθύμισε ότι με την συνθήκη του Μααστριχτ απελευθερώθηκε η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων μέσα στην ΕΕ, γι’ αυτό χαρακτήρισε «για γέλια» την επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για κανόνες αντιμετώπισης της ακρίβειας που επιβάλλουν οι πολυεθνικές εντός της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σχολίασε, έκλεισαν τα εργοστάσια ζάχαρης, διαλύθηκε η καπνοκαλλιέργεια, με το εμπάργκο στη Ρωσία χτυπήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων, ενώ τώρα στοχοποιούνται και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως τα αμπέλια τόνισε.

Χτυπούν το ελληνικό γάλα, στοχοποιούν τον βιοπαλαιστή κτηνοτρόφο. 

Ο Ρίζος Μαρούδας κατήγγειλε ότι στις μέρες μας «συντελεί σε ένα μεγάλο παζάρι σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το ελληνικό γάλα και τη φέτα». Ενώ η παραγωγή του ελληνικού γάλακτος μειώνεται, ιδιαίτερα φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία θα περίμενε κανείς η τιμή παραγωγού να αυξάνεται. Αντίθετα «η τιμή έπεσε 20 λεπτά κάτω και συζητιέται ότι θα πέσει ακόμη 10 λεπτά φέτος, την ίδια στιγμή που η φέτα έχει πάρει την ανηφόρα και μάλιστα φέτα από ξένο γάλα, από σκόνη, που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ΠΟΠ» ανέφερε. Μίλησε για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεξέλεγκτης δράσης των μεταποιητικών βιομηχανιών γάλακτος που γίνεται με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, σε βάρος των κτηνοτρόφων και όλων των καταναλωτών. Αυτή η πολιτική ξεσήκωσε όλους τους ευρωπαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ανέφερε και ανάγκασε την ΕΕ να μιλήσει για αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!