Την κατεύθυνση ακόμα και των δυναμικών κινητοποιήσεων, με κλείσιμο Δημαρχείων και άλλου είδους δυναμικές παρεμβάσεις προκειμένου να πιεστεί η πολιτεία να μη συνεχίσει την τακτική της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς πόρους και προσωπικού, υποστήριξε ως εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ Θωμάς Μπέγκας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Θωμάς Μπέγκας ξεκινώντας τη συνεδρίαση, στην προ ημερησίας διατάξεως διαδικασία, μετέφερε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Ελευθέριου Καλογιάννη, απούσης από τη συνεδρίαση της κόρης του και δημοτικής συμβούλου Τατιάνας Καλογιάννη.

Ακολούθως, ο κ. Μπέγκας έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί αυτές τις ημέρες του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών, να τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών.

Τέλος, ευχαρίστησε το Χρήστο Πάνου για τη συνεισφορά του στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών και ευχήθηκε καλή θητεία στον διάδοχό του Παναγιώτη Κατσάνο.

Τα προβλήματα

Στη συνέχεια, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε ως μέλος της παράταξης Δούκα στην ΚΕΔΕ στα προβλήματα που συνεχίζουν να βασανίζουν το σύνολο των αυτοδιοικητικών και όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές αρχές επιθυμούν να εφαρμόσουν πολιτικές για να παράξουν αποτελέσματα για τον τόπο τους και δεν αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες και αρμοδιότητες. Από την άλλη, τόνισε ο κ. Μπέγκας, το κεντρικό κράτος μεταβιβάζει αρμοδιότητες και ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, όχι τα εύκολα αλλά τα δύσκολα και επικίνδυνα, όπως επί παραδείγματι την πυροπροστασία, όπως ανέφερε.

Η τακτική της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων γίνεται με αιφνιδιασμό, χωρίς ανθρώπινους πόρους και χωρίς μέσα και αυτό οφείλει να το γνωρίζει η κοινωνία ώστε να καταλογιστούν στην Αυτοδιοίκηση οι ευθύνες που της αναλογούν μόνο.

Στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ αποδείχτηκε ότι αν το κράτος απέδιδε τα νομίμως οφειλόμενα στους Δήμους, θα έπρεπε να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση 6,5 δισ. ευρώ αντ’ αυτού μόνο το 1,8 αποδίδει ως τώρα, δηλαδή το 30% των μονίμως παρακρατούμενων πόρων από την Αυτοδιοίκηση.

Η παράταξη Δούκα έθεσε το αίτημα να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις, οι Δήμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με πιο δυναμικές μορφές, διαδηλώσεις και κλείσιμο δημαρχείων.

Τέλος, αναφερόμενος στο Δήμο Ιωαννιτών και στην καθυστερημένη έγκριση του προϋπολογισμού για το 2024, ο κ. Μπέγκας τόνισε πως η κατάσταση είναι ασφυκτική και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να τρέχει πίσω από τις ανάγκες και τις εξελίξεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!