Μία ανοίγει, μία κλείνει – ή μάλλον, επιχειρείται να κλείσει – η σεναριολογία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Έτσι κι αλλιώς, η κουβέντα έχει ανοίξει εδώ και καιρό, ενώ η αλήθεια είναι πως οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα δεν συμβάλλουν στην αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης.

Τελευταία αφορμή, με την οποία δόθηκε νέα «τροφή» στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, δόθηκε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην ενημέρωση της Δευτέρας, όπου δέχθηκε πολλές και επίμονες ερωτήσεις για το θέμα.

Ο κ. Οικονόμου, όπως εκτιμάται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν απάντησε ξεκάθαρα στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αλλαγή.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις» και να είναι «τέτοιος που να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων».

«Συνεπώς, αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος;», ρωτήθηκε στη συνέχεια, για να απαντήσει χαρακτηριστικά: «Συνεπώς, δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω».

Παρ’ όλα αυτά, προσέθεσε…

Όπως είπε, «η κυβέρνηση προχωρά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία. Δεν έχει αλλάξει κάτι».

Κληθείς να απαντήσει αν δέχεται σχετικές εισηγήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αλλαγή του εκλογικού νόμου από στελέχη της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Δεν νομίζω να έχει πάρει ο πρωθυπουργός συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν ο πρωθυπουργός αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει για το ζήτημα αυτό, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει ο ίδιος στο χρόνο που θα επιλέξει, αν το επιλέξει».

Κατηγορηματικός ο Γεραπετρίτης
Για εκλογές στο τέλος της τετραετίας με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και δήλωσε σχετικά:

«Αυτή τη στιγμή, πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός: Πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο».

Όπως επεσήμανε ακόμη, «δεν σκέπτομαι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκείνο το οποίο όμως σκέπτομαι είναι αυτό το κύμα σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».

Έφερε δε, στο σημείο αυτό, το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία «ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα», είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για τις συνεργασίες
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας την γενική παρατήρηση πως «εξαιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα, καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες», διερωτήθηκε: «Όταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;».

Και προσέθεσε: «Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι, αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται ένα κλίμα, το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους δήλωσε πως είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, και ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος».

Ωστόσο, συνέχισε, «όταν κόμματα αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη».

Ειδικότερα, «εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα, είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός θα τάξει όλους μας σε μία θέση. Θα είναι θέση ευθύνης, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία σταθερή πολιτική κυβέρνηση, η οποία θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των προβλημάτων», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!