Σύσκεψη ευρείας κλίματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικό θέμα συζήτησης στο τραπέζι να είναι αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών. Τη σύσκεψη συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

«Η πόρτα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα. Η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν την ίδια ώρα ότι από το 2019 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει μια σειρά μέτρων για τους αγρότες. Συγκεκριμένα:

Μείωσε τη φορολογία των αγροτών και έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Με τον νόμο 4935/2022 δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών.
Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,
Με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επανάφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα του παραγωγού.
Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 290.000 αγρότες.
Έδωσε 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, εξορθολόγησε τη λειτουργία του Οργανισμού και επανέφερε το καθεστώς αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός 12 μηνών από την εκδήλωση της ζημίας, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαλε την αποζημίωση σε τρείς δόσεις (70-20-10) και εξοφλούσε τον παραγωγό έως και 18 μήνες μετά την εκδήλωση της ζημίας.
Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις.
Παράδειγμα: Κάλυψε τον παγετό της Άνοιξης 2021 με προκαταβολές και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.
7.Δαπάνησε πάνω από 600 εκατ. Ευρώ, για άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης στους αγρότες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 με άμεσα μέτρα στήριξης 473 εκατ. € κατά τη διάρκεια της πανδημίας στους αγρότες και 141 εκατ. ευρώ μέσω κρατικών ενισχύσεων.

8.Χορήγησε 264 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

9.Προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.

10.Μείωσε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.

11.Εκσυγχρόνισε και ψηφιοποίησε τη διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, καθιερώνοντας παράλληλα το εργόσημο.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!