Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσπρωτίας, μετά την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας, που συνεδρίασε στις 6 Απριλίου 2026.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 21 Απριλίου, στις 19:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, με τη συμμετοχή εργαζομένων ΙΔΟΧ ΕΣΠΑ από παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και Κέντρα Κοινότητας και από τους τρεις δήμους του νομού. Στόχος είναι η ενημέρωση για τις εξελίξεις και η λήψη αποφάσεων για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, καθώς και η οργάνωση της μετακίνησης στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Παρασκευής 24 Απριλίου 2026, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Όπως επισημαίνεται, οι εξελίξεις στον κλάδο προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς –σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας– προωθείται μοντέλο 11μηνων συμβάσεων για τους εργαζόμενους ΕΣΠΑ στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, κατά το πρότυπο των σχολικών καθαριστριών. Ο Σύλλογος εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση απέχει από το βασικό αίτημα για μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο –όπως υποστηρίζεται– εισάγει ένα ακόμη πιο ελαστικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων. Μεταξύ άλλων προβλέπονται προσλήψεις μέσω ηλεκτρονικού μητρώου της ΕΕΤΑΑ, συμβάσεις 8μηνης ή 11μηνης διάρκειας, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, καθώς και εξάρτηση της μισθοδοσίας από τα voucher.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές εντείνουν την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ συνδέουν την απασχόληση με αβέβαιες χρηματοδοτικές ροές, όπως τα προγράμματα voucher και οι προϋπολογισμοί των δήμων.

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης για σταθερή εργασία και βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης.