Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενημέρωσε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει σε τριμερή ανταλλαγή (Ringtausch) με την Ελλάδα, μέσω της οποίας παλαιότερα ελληνικά όπλα σοβιετικής εποχής θα δοθούν στην Ουκρανία και στη θέση τους η Αθήνα θα λάβει σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης.

“Θα παρέχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού”, είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Σολτς μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχει συνάψει σχετική συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για γερμανικά άρματα μάχης τύπου IFV.

Ο καγκελάριος δεν διευκρίνισε το είδος του οπλισμού που θα αποστείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ελληνικός στρατός διαθέτει άρματα σοβιετικής κατασκευής τύπου ΤΟΜΑ BMP-1, τα οποία είχε προμηθευτεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού το 1993.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι συζήτησε και με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι για μία παρόμοια ανταλλαγή.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της να δώσει στη Βαρσοβία γερμανικά άρματα μάχης, με αντάλλαγμα η Πολωνία να στείλει τανκς σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!