Σε επιφυλακή για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος τις κρίσιμες ημέρες του τριημέρου βρίσκονται ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Κι αυτό διότι η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο του Πάσχα, σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των αιολικών πάρκων, λόγω καιρού, δοκιμάζουν τις αντοχές του.
Σε αυτές τις συνθήκες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, οι πιο κρίσιμες ημέρες, σύμφωνα με το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ, είναι η σημερινή και ανήμερα του Πάσχα καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μεγάλη παραγωγή των έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Οι περικοπές σε ΑΠΕ
Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, ο καιρός αναμένεται συννεφιασμένος, οπότε θα περιοριστεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, τα οποία όταν έχει ηλιοφάνεια αποτελούν τον βασικό παράγοντα αποσταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, κατά κύριο λόγο διότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να περικόψει «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, παρά μόνο για το ένα πέμπτο των περίπου 7,7 GW (γιγαβάτ) που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυό του.
Το «ψαλίδι» στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέονται στο ηλεκτρικό σύστημα, από την πληθώρα των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν σήμερα, αποτελούν το βασικό «εργαλείο» διατήρησης της ευστάθειάς του από τους Διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ρεύματος και του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα μεγάλα έργα που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα του ΑΔΜΗΕ.
Όλες οι περικοπές που γίνονται αποτελούν τεχνική αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθούν μπλακ άουτ, λόγω απώλειας της ευστάθειας του συστήματος, τις περιόδους
που η πλεονάζουσα παραγωγή ΑΠΕ δεν μπορεί να καταναλωθεί ή να εξαχθεί στο σύνολο της.
Τις δύο προηγούμενες Κυριακές, 14 και 28 Απριλίου το πρόβλημα ήταν έντονο. Ειδικά το Σαββατοκύριακο 27-28 Απριλίου οι περικοπές έφτασαν περίπου τα 4 GW, εκ των οποίων 1,5 GW περιέκοψε ο ΔΕΔΔΗΕ και 2,5 GW ο ΑΔΜΗΕ. Γενικότερα, ο ΑΔΜΗΕ έχει υπολογίσει ότι τις ημέρες που η κατανάλωση ρεύματος πέφτει στα …βάραθρα και η παραγωγή των ΑΠΕ είναι αυξημένη, λόγω ηλιοφάνειας και αέρα, τότε περισσεύουν περίπου 2,5 με 3 GW. Η παραγωγή τους είναι αυτή που πρέπει να περικοπεί.
Οι εξαγωγές ρεύματος έσωσαν το …παιχνίδι
Το 2023 οι περικοπές άγγιξαν τις 228 GWh (γιγαβατώρες) ενώ μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2024 _ οπότε οι καιρικές συνθήκες ήταν ήπιες και η ζήτηση χαμηλή _ έχει απορριφθεί παραγωγή πάνω από 300 GWh. Ειδικά τον Απρίλιο, για 17 ημέρες η παραγωγή ενέργειας υπερκάλυπτε τη ζήτηση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!