Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τη συγκρότηση Μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας καθώς αναλύθηκαν βασικοί παράμετροι που έχουν προκύψει μετά την αλλαγή των νομοθετικών διαταγμάτων που αφορούν την Πολιτική Προστασία και τις ευθύνες που περνούν πλέον στους Δήμους.

Αναλυτική ενημέρωση για τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο νέος Νόμος έκανε ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος ο οποίος χαρακτήρισε την πρόληψη πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασίας θα περάσει στο άμεσο μέλλον εξ’ ολοκλήρου στους Δήμους. «Έχουν δοθεί στους Δήμους περισσότερες ευθύνες ενώ οι αλλαγές χαρακτηρίζονται πλέον από την ποινική ευθύνη» υπογράμμισε.

Στη σημασία του εθελοντισμού αναφέρθηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντίνος Κίτσιος τονίζοντας ότι ως ανιδιοτελής πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο έχει στον πυρήνα του την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. «Στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας έχει αποδειχτεί ένα πραγματικά σωτήριο μέσω. Ο καθένας από εμάς αποτελεί το συνδετικό κρίκο μιας αλυσίδας που λέγεται Πολιτική Προστασία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις αλλαγές που επιφέρει το νομικό πλαίσιο αναφέρθηκε και η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Λαμπρινή Μελισσόβα που ανέλυσε τις υποχρεώσεις των Προέδρων των Κοινοτήτων ενώ ιδιαίτερα διαφωτιστικές ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Ιλεάνας Φρίγκα και Φωτεινής Δούλη εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Σημαντικές είναι οι δράσεις πυροπροστασίας που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Πωγωνίου για το 2024 και τις οποίες παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γκέγκας.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο σχεδιασμού έχουν συνταχθεί-ενημερωθεί το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και το σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού. Παράλληλα, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα ξεκινήσει και η ενημέρωση των δημοτών και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την κοπή των χόρτων στις οικίες των δημοτών. Όπου δε μπορεί να γίνει ενημέρωση από τους Προέδρους, ο Δήμος Πωγωνίου θα αποστείλει συστημένες επιστολές.

Επίσης, ο Δήμος θα μεριμνήσει για την κοπή των χόρτων στις δημοτικές  εκτάσεις όπως κάθε χρόνο και θα γίνει καθαρισμός της παρόδιας βλάστησης κατά μήκος των οδών και όπου προβλέπεται. Όσον αφορά τους δασικούς δρόμους, θα γίνει προσπάθεια καθαρισμού και αποκατάστασής τους.

«Συγχρόνως έχει ξεκινήσει η συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών με τους υδραυλικούς του Δήμου, σύμφωνα με παρατηρήσεις της Πυροσβεστικής και όπου κριθεί αναγκαίο θα γίνει αντικατάστασή τους ενώ έχει προβλεφθεί και η κλάδευση επικίνδυνων δέντρων» τόνισε ο κ. Γκέγκας, συμπληρώνοντας ότι οι δαπάνες πυροπροστασίας είναι αυξημένες φέτος κατά 10.000€.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μαυρογιώργο προσωπικά όσο και όλο το κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας για τη συνεχή στήριξη και συνεργασία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Σταύρος Βιρβίλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Φωτίου, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μάνης, ο υπεύθυνος γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πωγωνίου κ. Ελευθέριος Λάμπρου και Πρόεδροι των Κοινοτήτων.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!