Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Αναλυτικά:

“Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, μια εξέγερση σταθμό στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1973 οι Έλληνες φοιτητές, οι εργάτες, οι οικοδόμοι, οι νέοι άνθρωποι πάλεψαν με τη ζωή τους για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο αγώνας αυτός αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών.

Σήμερα, μισό αιώνα μετά, ένα σημαντικό μέρος των στόχων που έθεσε η μεγαλειώδης λαϊκή εξέγερση παραμένει ανεκπλήρωτο. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Η δημόσια παιδεία και υγεία είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων. Στο επιτελικό κράτος της ΝΔ αυξάνονται διαρκώς τα θύματα αστυνομικής βίας, ιδιαίτερα όσα ανήκουν σε ευάλωτες ή κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.

Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή με θύματα παιδιά και αθώους ανθρώπους.

Το Πολυτεχνείο ως μείζον γεγονός της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας, εξακολουθεί να εμπνέει αλλά και να συμπυκνώνει κάθε χρόνο στην ζωντανή επέτειό του τα λαϊκά και κοινωνικά αιτήματα για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, δωρεάν παιδεία και υγεία, για εργασία και αξιοπρέπεια, για ισότητα και αλληλεγγύη.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται.

Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλούμε τα μέλη, τους φίλους, τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου στις 18:00, στην συγκέντρωση και στην πορεία, με αφετηρία το μνημείο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (ΔΟΜΠΟΛΗ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των Ηρώων και των Αγωνιστών, στο μνημείο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!