“Στην χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ μεταξύ του βουλευτή Ν. Παπαναστάση και της υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, η υφυπουργός απέφυγε συστηματικά να κάνει έστω και μία τυπική αναφορά στην υπάρχουσα ,1η και μοναδική πανελλαδικά Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του ΠΓΝΙ. Απέφυγε με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα του ΚΚΕ για ανάγκη χρηματοδότησης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, λες και δεν έχει την πολιτική ευθύνη για τις δημόσιες δομές ψυχικής Υγείας

Εστίασε μόνο και εκθείασε, στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου 67 εκατομ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς βέβαια να πει ότι το πρόγραμμα δεν προβλέπει τη χρηματοδότηση δημόσιων Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβαση στη ψύχωση, αλλά η μερίδα του λέοντος πάει για χρηματοδότηση ΜΚΟ-ΝΠΙΔ. Η υπουργός επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση αυτή όπως και οι προηγούμενη θέλουν να ξεφορτωθούν την ευθύνη για την υγεία. Έτσι είπε ότι οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες είναι «ενταγμένες» στο δημόσιο σύστημα Υγείας,  το οποίο όμως σημαίνει ότι ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Τότε γιατί λοιπόν χρηματοδοτούνται οι ΜΚΟ και όχι ο αμιγώς δημόσιος τομέας Ψυχικής Υγείας; Την απάντηση απέφυγε να την δώσει η ίδια η Υφυπουργός, την έδωσε όμως το ΔΣ της ΕΠΡΟΨΥΗ, το οποία σε δελτίο τύπου δήλωσε, ότι το Υπουργείο προτιμά τα ΝΠΙΔ διότι είναι φτηνά και ευέλικτα σε σχέση με το ακριβό και άκαμπτο δημόσιο νοσοκομείο Από την άλλη η υφυπουργός αξιοποίησε και το χθεσινό δελτίο τύπου της πανελλαδική ομοσπονδία των ΜΚΟ του χώρου της Ψυχικής Υγείας η οποία με περισσό θράσος δήλωσε ότι οι ΜΚΟ διακρίνονται από μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τους δημόσιους φορείς Ψυχικής Υγείας.

Η υφυπουργός απέφυγε να μιλήσει για συλλειτουργία των δύο μονάδων, δηλαδή του ΠΓΝΙ και της ΜΚΟ, παρότι η δημόσια συζήτηση είναι αυτή και αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Μίλησε για αυτοτελή νέα Μονάδα της ΕΠΡΟΨΥΗ, χωρίς παραχώρηση και ανάμιξη του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία απλά θα στεγαστεί στο ΚΨΥ και θα λειτουργεί ΔΙΠΛΑ στο ΚΨΥ με λειτουργική διασύνδεση με τις άλλες υπηρεσίες του ΚΨΥ. Αν είναι έτσι, τότε  ποιος ο λόγος ανάπτυξης 2ης Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στα Γιάννενα, όταν όλες κι όλες οι νέες μονάδες σε όλη την Ελλάδα θα είναι 13 ;  Μήπως ο τομέας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας έχει πολλαπλάσια περιστατικά 1ου ψυχωτικού επεισοδίου ; Όχι βέβαια. Απλά εμμέσως η υφυπουργός πρόκρινε την λειτουργία της Μονάδας μιας ΜΚΟ σε βάρος της  υπάρχουσας Μονάδας η οποία εγκαταλείπεται  στην τύχη της. Άραγε για ποιόν λόγο ;

Η μόνη απάντηση που προκύπτει αβίαστα από την ίδια την πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ, είναι η σταδιακή απόσυρση του κράτους από την άμεση παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την μεταφορά της ευθύνης σε Εταιρίες Ιδιωτικού Δικαίου όπως η ΕΠΡΟΨΥΗ. Αυτό το γεγονός πρέπει να σημάνει πανελλαδικά συναγερμό στους εργαζόμενους-λειτουργούς του ΕΣΥ . Διότι όσα, «βαφτίσια» και να κάνουν στις ΜΚΟ, αυτές αποτελούν ιδιωτικούς φορείς (που συστήνονται από ιδιώτες), οι οποίοι σφάζονται σε άγριο μεταξύ τους ανταγωνισμό για τις ληξιπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και διανέμουν εισοδήματα στα μέλη τους, χωρίς κέρδος όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Όσο για την αναφορά της υφυπουργού ότι η κοστολόγηση των θεραπευτικών πράξεων με αναλυτικό νομοθετημένο τιμοκατάλογο γίνεται για να ξέρουν οι ασθενείς τι πληρώνει το κράτος γι΄αυτούς, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει. 

Η υφυπουργός για να ενισχύσει την θέση της αξιοποίησε και ένα δελτίο τύπου  της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας,  το οποίο συγχαίρει το πρόγραμμα του Υπουργείου γιγάντωσης των ΜΚΟ, ως «φύλλο επιστημονικής συκής». Η βασική λεπτομέρεια την οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, είναι ότι πολλά από τα μέλη του ΔΣ της ΕΨΕ, είναι πανεπιστημιακοί Ψυχίατροι οι οποίοι πρωτοστατούν δια των ΜΚΟ στις οποίες συμμετέχουν, στο ξεκοκάλισμα των εκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο ίδιο πρόγραμμα του υπουργείου.

Τέλος η αναφορά της υπουργού στο κλείσιμο της απάντησης της , ότι «…εφόσον η ΕΠΡΟΨΥΗ κερδίσει τον διαγωνισμό πράγμα μελλοντικό και αβέβαιο…..» πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου όλους τους φορείς των υγειονομικών που καταδίκασαν την ΣΔΙΤ ότι η μέχρι στιγμής συλλογική προσπάθεια υπεράσπισης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας έχει δημιουργήσει πίεση και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να στηριχτεί η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ και όλες οι υπηρεσίες της, διότι πέρα από την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση ολόκληρη η Ψυχιατρική στενάζει από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση η οποία βρίσκεται ίσως στο χειρότερο σημείο από την εγκατάστασή της στο ΠΓΝΙ. 

Δεν θα αποδεχτούμε ότι το μέλλον των μονάδων ψυχικής Υγείας βασίζεται  σε «λοταρία» διαγωνισμού,  τον οποία κερδίζει ή δεν κερδίζει κάποια ΜΚΟ. “Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!