Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση νερού τα σχεδιαζόμενα Data Centers – Στον ΑΔΜΗΕ το ενεργειακό σκέλος
Τα δύο Data Centers που σχεδιάζονται στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων δημιουργούν ερωτήματα για τις ανάγκες σε ρεύμα και νερό και την επάρκεια των υφιστάμενων υποδομών.
Οι επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη λειτουργία των δύο Data Centers στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, συνολικής ισχύος 29,5 MW, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, με τον περιφερειακό σύμβουλο του «Κοινού των Ηπειρωτών» Σάββα Δημητριάδη να θέτει ερωτήματα για την επάρκεια των ενεργειακών και υδατικών υποδομών και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να απαντά ότι η Περιφέρεια Ηπείρου άσκησε τις αρμοδιότητές της αποκλειστικά στο περιβαλλοντικό και διοικητικό σκέλος.
Στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων σχεδιάζονται δύο Κέντρα Δεδομένων, ένα της Team Fortress Μ.Ι.Κ.Ε. με αναφερόμενη ηλεκτρική ισχύ 10 MW και ένα της Cloudcore Α.Ε. ισχύος 19,5 MW. Κάθε εγκατάσταση βρίσκεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το «Κοινό των Ηπειρωτών», κάτω από το θεσμοθετημένο όριο των 20 MW και τα έργα κατατάχθηκαν στην Κατηγορία Β, με υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και χωρίς διαδικασία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το Data Center της Team Fortress υπήχθη σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου στις 15 Δεκεμβρίου 2025 και εκείνο της Cloudcore στις 11 Μαΐου 2026.
Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τη σωρευτική επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει η ταυτόχρονη λειτουργία τους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, καθώς και για την επάρκεια των υφιστάμενων δικτύων. Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα για το αν κατά την αδειοδοτική διαδικασία εξετάστηκαν συνολικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δύο επενδύσεων, δεδομένου ότι πρόκειται για ομοειδείς εγκαταστάσεις στην ίδια ΒΙΠΕ, αλλά και για το αν θα απαιτηθούν πρόσθετα έργα ενίσχυσης των ενεργειακών και υδατικών υποδομών. Ζήτησε ακόμη να διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος ενδεχόμενων νέων έργων και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα μετακυλιστεί στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ανάγκες ψύξης των εγκαταστάσεων και στην εκτιμώμενη κατανάλωση νερού, κυρίως σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, καύσωνα ή ξηρασίας. Το «Κοινό των Ηπειρωτών» ζήτησε επίσης ενημέρωση για το αν προβλέφθηκε ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των Data Centers ή αν η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από τις υφιστάμενες υποδομές παραγωγής και μεταφοράς.
Τέλος, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα αν η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενο ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό εγκατάστασης και άλλων Data Centers στην περιοχή και ζήτησε τη διαμόρφωση συγκεκριμένης περιφερειακής πολιτικής για τέτοιου μεγέθους ψηφιακές υποδομές, με σαφείς όρους για την επάρκεια ενέργειας και νερού, την ανθεκτικότητα των δικτύων και τα μετρήσιμα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Καχριμάνης: Η Περιφέρεια εξέτασε ό,τι ήταν στην αρμοδιότητά της
Απαντώντας, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου άσκησε τις αρμοδιότητες που της δίνει η ισχύουσα νομοθεσία για τα δύο έργα, των 10 και 19,5 MW αντίστοιχα. Όπως ανέφερε, τα δύο Data Centers εξετάστηκαν ως προς τις περιβαλλοντικές και διοικητικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας και, με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν, υπήχθησαν σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
Για το κρίσιμο ζήτημα της επάρκειας του ηλεκτρικού δικτύου, ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση της δυνατότητας σύνδεσης, η ανάγκη για νέα έργα και οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο δίκτυο δεν αποτελούν αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ανέφερε, το θέμα αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ανάλογα με το επίπεδο σύνδεσης των εγκαταστάσεων.
Στο υδατικό σκέλος, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι από τις τεχνικές περιγραφές των έργων προβλέπεται η εγκατάσταση συστημάτων ψύξης κλειστού κυκλώματος. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, όπως σημείωσε, δεν προκύπτει ιδιαίτερη κατανάλωση νερού από το δίκτυο ούτε σημαντική σωρευτική επιβάρυνση από τη λειτουργία των δύο εγκαταστάσεων. Το νερό που προβλέπεται να χρησιμοποιείται αφορά, σύμφωνα με την απάντησή του, κυρίως βοηθητικές ανάγκες, όπως καθαριότητα και πυρασφάλεια.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι, εφόσον τα δύο Data Centers λειτουργούν με κλειστό κύκλωμα ψύξης και δεν προβλέπεται σημαντική κατανάλωση νερού, δεν προκύπτει από τα στοιχεία των φακέλων θέμα σωρευτικής υδατικής επιβάρυνσης.
Για τις σωρευτικές επιπτώσεις των δύο εγκαταστάσεων, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι κάθε έργο εξετάστηκε με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Η Περιφέρεια, όπως είπε, αξιολόγησε τα περιβαλλοντικά στοιχεία που περιλαμβάνονταν στους φακέλους, χωρίς να μπορεί να υποκαταστήσει τους αρμόδιους διαχειριστές του ηλεκτρικού δικτύου ως προς την επάρκεια και τις τεχνικές ανάγκες σύνδεσης.
Αντίστοιχα, για το εάν θα απαιτηθεί πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια δεν καθορίζει το ενεργειακό μείγμα της περιοχής. Η πολιτική για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και ο σχεδιασμός του ηλεκτρικού συστήματος αποτελούν, όπως τόνισε, αρμοδιότητα του Υπουργείου και των αρμόδιων διαχειριστών.
Ως προς τη συνολική πολιτική για μεγάλες ψηφιακές υποδομές, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αντιμετωπίζει θετικά τις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, με βασική προϋπόθεση την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών, τεχνικών και λοιπών κανόνων. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός ανάπτυξης Κέντρων Δεδομένων εντάσσεται σε ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό και όχι σε ξεχωριστή περιφερειακή πολιτική.
Ο Περιφερειάρχης κατέληξε ότι η Περιφέρεια δεν αποποιείται τον θεσμικό της ρόλο, αλλά οφείλει να τοποθετείται και να ενεργεί μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων που της έχουν αποδοθεί.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033