Μέλη του Συλλόγου “ΚΟΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ” περπάτησαν πολλά χιλιόμετρα στην πόλη, μετρώντας δέντρα επί του πεζοδρομίου, χαρτογραφώντας αρκετές περιοχές, βάζοντας πράσινο, γκρι, μαύρο χρώμα στον χάρτη ανάλογα με την ύπαρξη ή μη δέντρων. Στο πλαίσιο της δράσης: «Τα δέντρα της πόλης μας», μέλη του Συλλόγου περπάτησαν 312 δρόμους/οδούς, διανύοντας συνολικά 86.450 μέτρα. Από την καταγραφή προέκυψαν τα ακόλουθα ευρήματα:

  • 60,6% των δρόμων δεν έχει κανένα δέντρο (189 δρόμοι συνολικού μήκους 37,9 χλμ)
  • 12,8% των δρόμων έχει από 1 έως 5 δέντρα (40 δρόμοι συνολικού μήκους 10,5 χλμ με συνολικά 126 δέντρα)
  • 26,6% των δρόμων έχει περισσότερα από 5 δέντρα (83 δρόμοι συνολικού μήκους 37,8 χλμ με συνολικά 2.825 δέντρα)

Συνολικά, καταγράφηκαν 2.951 δέντρα στους 312 δρόμους που ερευνήθηκαν. Αυτό μεταφράζεται σε κατά μέσο όρο 1 δέντρο ανά 29,24 μέτρα.

 

Στο χάρτη (εδώ το link https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1qAbk6Nvl2PcqAlXKNBOoIL34Cvxo0ng&usp=sharing) μπορείτε να δείτε με μαύρο χρώμα τους δρόμους χωρίς κανένα δέντρο, με γκρι χρώμα τους δρόμους που έχουν από 1 έως 5 δέντρα και με πράσινο τους δρόμους που έχουν περισσότερα από 5 δέντρα.

Στόχος της δράσης είναι μέσα από την καταγραφή της ύπαρξης και της πυκνότητας των δέντρων στους δρόμους της πόλης να κινητοποιηθεί ο Δήμος Ιωαννιτών ώστε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταγραφής – φύτευσης – προστασίας – φροντίδας – παρακολούθησης αστικού πρασίνου. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρήματα από την έρευνα μας και μια σειρά προτάσεων/πρακτικών άλλων πόλεων θα παραδοθούν στον Δήμο Ιωαννιτών ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες να ζούμε σ΄ένα πιο υγιεινό και όμορφο περιβάλλον.

Ο  Σύλλογος μας δηλώνει την πρόθεση του να συνεργαστεί με τον Δήμο και άλλους φορείς για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της πυκνότητας του αστικού πρασίνου.

 

ΚΟΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

*φωτογραφία αρχείου

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!