Την καθημερινότητα και τα “μαγικά” ταξίδια των χελωνών του Αμβρακικού Κόλπου καταγράφει συστηματικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμβάλλοντας έτσι στην συλλογή στοιχείων που αφορούν τις μεταναστευτικές διαδρομές τους στη Μεσόγειο.
Φέτος, η μικρή ομάδα εθελοντών με υπεύθυνο πεδίου τον Hugo Baron και μέλη τους Joyce Rapiteau , Leo Cormary , Holly Smith-Baedorf, Eleanor Goodsell κατάφερε να τοποθετήσει 5 δορυφορικούς πομπούς σε ενήλικες αρσενικές χελώνες που εντοπίστηκαν στον Αμβρακικό κόλπο. Με το καθημερινό σήμα που εκπέμπουν οι πομποί, μπορούμε να δούμε σε διαδικτυακό χάρτη τις κινήσεις των χελωνών και τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
«Οι πομποί τοποθετήθηκαν σε ενήλικα άτομα, με ελάχιστο μήκος ουράς τα 25 εκατοστά», λέει η Νικολέττα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος και υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις δράσεις στον Αμβρακικό κόλπο. Στη διάρκεια του φετινού προγράμματος, έγιναν συνολικά 299 ολιγόλεπτες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών, με στόχο το μαρκάρισμα (τοποθέτηση ειδικού αναγνωριστικού σήματος) και την καταγραφή των χαρακτηριστικών των ζώων. «Τα αποτελέσματα της καθημερινής και πολύωρης εργασίας πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι συναρπαστικά και θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης για τις κινήσεις και τη μετανάστευση των θαλασσίων χελωνών», συνεχίζει.
Τα ρηχά νερά του Αμβρακικού κόλπου, στη βορειοδυτική Ελλάδα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τροφικά πεδία θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα. Το πολύτιμο αυτό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει και υγροτόπους διεθνούς σημασίας, φιλοξενεί στο θαλάσσιο χώρο του όχι μόνο Καρέττα αλλά και Πράσινες χελώνες.
Οι πρώτες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και οι καταγραφές στην περιοχή άρχισαν το 2000 και συνεχίζονται ανελλιπώς έκτοτε. Στο πλαίσιο του έργου “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” άρχισε το 2020 στον Αμβρακικό η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών για την παρακολούθηση αρσενικών χελωνών με, και συνεχίστηκε το 2021.
Μια από τις φετινές εκπλήξεις είναι ότι εντοπίστηκαν για τρίτη χρονιά 2 χελώνες, οι οποίες είχαν μαρκαριστεί στην Ιταλία. «Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαιτείται διακρατική συνεργασία στις προσπάθειες διατήρησης μεταναστευτικών ζώων, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες» σχολιάζει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι υπεύθυνη για την συνολική υλοποίηση των δράσεων του έργου.
Η δράση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών και μαρκαρίσματος ενήλικων αρσενικών ζώων αναμένεται να συνεχιστεί την άνοιξη του 2022. Το έργο “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!