Διαδοχικές επισκέψεις πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον συντονιστή της Ν.Ε. Βασίλη Οικονόμου και συμμετοχή του Χρήστου Γρίβα , μέλους της Κ.Ε., της Ελένης Κολοκούρη αν.συντονίστριας και του Δημήτρη Χαρίση μέλους της Ν.Ε. την Τετάρτη 5 Ιουνίου σε ΕΛΕΠΑΠ,Σ.Υ.Δ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Στην ΕΛΕΠΑΠ συναντήθηκαν με την υπεύθυνη του παραρτήματος Ιωαννίνων κ. Βασιλική Μάστακα και μέλη του Δ.Σ. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία άκουσαν τα προβλήματα, επισκέφθηκαν τους χώρους και μίλησαν με τους εργαζόμενους.

Η ΕΛΕΠΑΠ που φέτος συμπληρώνει 43 χρόνια ζωής, προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ανοικτό κέντρο περίθαλψης, με Αγάπη και Ευσυνειδησία, και δέχεται παιδιά από βρεφική ηλικία έως και 16 χρονών, με κινητική αναπηρία και νευρο- αναπτυξιακά προβλήματα, παράγοντας ένα σπουδαίο έργο.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι από τα μεγαλύτερα κι έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της, μιας και τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά. Δε λειτουργεί π.χ. η θεραπευτική πισίνα, με επιπτώσεις στην θέρμανση κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ακολούθως μετέβησαν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ελπίδα Ζωής» στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, όπου εκεί εντάσσονται άτομα άνω των 18 ετών, με κινητική, νοητική και αισθητηριακή αναπηρία, επίκτητη ή εκ γενετής. Είναι ένας οικισμός, επτά σύγχρονων κατοικιών των 210 τ.μ., όπου μπορούν να διαβιούν ως και 28 άτομα κι ένα κοινόχρηστο κτίριο καθημερινής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και φυσικοθεραπείας.

Εκεί συναντήθηκαν με την κ. Μαρία Κύρκου, κοινωνική λειτουργό και διευθύντρια των ΣΥΔ «Ελπίδα Ζωής».

Οι δομές αυτές για να σταθούν στο ύψος τους, θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και με συνεργασία, κατανόηση και αλληλεγγύη των εμπλεκομένων, οι ωφελούμενοι να γίνουν λειτουργικοί και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, τον οργανισμό που βοηθά ανθρώπους με εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) και συναντήθηκε με τον επιστημονικό υπεύθυνο Γιάννη Παπαχρήστου, με το Δ.Σ. του συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, με εργαζόμενους αλλά και με εξαρτημένα άτομα, ακούγοντας με προσοχή τα προβλήματά τους.

Η διάλυση των προγραμμάτων απεξάρτησης που ξεκίνησε το 2019 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατήργησε όχι μόνο το αυτοδιοίκητο, αλλά και την αυτονομία του ΚΕΘΕΑ, ακόμα και σε κεντρικά ζητήματα πολιτικών θεραπείας και επανένταξης.

Οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν, οι υπάλληλοι μειώθηκαν καθώς και η χρηματοδότηση, με στόχο -όπως αναφέρθηκε- να ιδιωτικοποιηθεί η απεξάρτηση.

Η αντιπροσωπεία ανέφερε πως το ΚΕΘΕΑ επιτελεί τεράστιο έργο για την απεξάρτηση και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων και χρειάζεται άμεσα στήριξη.

Χρειάζονται ουσιαστικές λύσεις γιατί τα προβλήματα πληθαίνουν. Ο πολίτης με προβλήματα εξάρτησης, οφείλει να αντιμετωπίζεται ως άτομο που χρειάζεται ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα και όχι ως παραβάτης.

Η πόλη μας και γενικότερα η περιοχή της ΒΔ Ελλάδας είναι τυχερή γιατί το ΚΕΘΕΑ βοηθάει, παρεμβαίνει, προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαιδεύει, δραστηριοποιεί, ενσωματώνει και κοινωνικοποιεί όποιον έχει την ανάγκη του καλώντας και όποιον εθελοντή θέλει να βοηθήσει.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το ΚΕΘΕΑ, τις εξαρτήσεις και τις ψυχοκοινωνικές βλάβες είναι αναλυτικές και ουσιαστικές και συνοψίζονται στα εξής:

√ Δημόσιο και δωρεάν σύστημα απεξάρτησης για όλα τα άτομα.

√ Κάθε δυνατή ενίσχυση ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη με εργασιακή αποκατάσταση αλλά και να επιλυθεί το πρόβλημα της στέγης.

√ Αξιοκρατικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!