Τα θέματα της ενεργειακής φτώχειας ανέδειξε κατά βάση στην τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση των Δημάρχων των ορεινών Δήμων με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης. 

Ο κ. Ντακαλέτσης ήταν ένας από τους Δημάρχους των μικρών ορεινών Δήμων που έλαβαν το λόγο κατά τη δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, και είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει την πρόταση που είχε καταθέσει το πρώτον, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στην κατεύθυνση και αντίστοιχων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, προτείνεται να δοθούν κίνητρα στους Δήμους μέσω μη κερδοσκοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, για να αναπτύξουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία κατά προτεραιότητα θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε μέσω της παραγωγής ενέργειας να ωφεληθούν τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά του κάθε Δήμου. Μάλιστα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως επίκειται η προκήρυξη σχετικού χρηματοδοτικού προγράμματος που θα απευθύνεται στους Δήμους. 

Η πρόταση αυτή ουσιαστικά υλοποιείται σήμερα από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ και μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα από το άρθρο 100 του σχεδίου νόμου για τη διευκόλυνση αδειοδότησης των ΑΠΕ, χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω εξειδίκευση, όπως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης. 

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ επίσης, και στη σχετική αναφορά του Δημάρχου Δωδώνης απαντώντας ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτραπεί μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα να βλάψουν το περιβάλλον και να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία περιοχών και τόνισε επίσης, πως όπου η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών είναι καθολική, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη κατά την αδειοδότηση των σχετικών έργων και η κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει την κατασκευή τους.

Για το θέμα της λειτουργίας των υποκαταστημάτων των Τραπεζών στους περιφερειακούς Δήμους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως σε συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών θα γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τράπεζας σε κάθε Δήμο ή να μην κλείσουν άλλα υποκαταστήματα στο εξής. 

Ο κ. Ντακαλέτσης εκτιμά πως είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού, για πρώτη φορά αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των ορεινών Δήμων και τους διακρίνει σαφώς από τους αντίστοιχους νησιωτικούς. Επίσης, είναι σημαντική η αναγνώριση από πλευράς της κυβέρνησης της δυνατότητας αξιοποίησης του αναπτυξιακού μοντέλου των ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων), τις οποίες ΟΧΕ έχει επανειλημμένα προτείνει ως μοντέλο περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης στην Ήπειρο, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Τέλος, ο κ. Ντακαλέτσης χαιρετίζει και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, η οποία εντός 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη αξιοποιήσιμο από όλους τους Δήμους.Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!