Είναι γεγονός: Το κοντοσούβλι ανακηρύχθηκε το καλύτερο πιάτο με χοιρινό κρέας στον κόσμο και, μάλιστα, δικαιολογημένα. Οι ψηφοφόροι του Taste Atlas «μίλησαν» και το ελληνικό παραδοσιακό φαγητό κατέκτησε -με 4,7 αστεράκια στα πέντε- την πρώτη θέση ανάμεσα σε 100 διαφορετικά πιάτα από όλον τον πλανήτη.

Ωστόσο, η ελληνική παρουσία στη λίστα δεν περιορίζεται μόνο στο κοντοσούβλι, καθώς στην 48η θέση βρίσκεται η γουρουνοπούλα και στην 74η το χοιρινό με σέλινο.

«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται σε σούβλα και μαγειρεύονται αργά σε ψησταριά, όπως ο γύρος ή το σουβλάκι. Η μαρινάδα συχνά περιέχει σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί», περιγράφει το Taste Atlas.

Και προσθέτει: «Το κοντοσούβλι αφού μαριναριστεί, το κρέας τοποθετείται σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδευόμενο από πίτα, τζατζίκι, και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών».

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται οι gringas από το Μεξικό με 4,6 αστεράκια. Πρόκειται για μια ποικιλία Κεσαδίγια, δηλαδή τορτίγιες που είναι διπλωμένες και γεμισμένες με τυρί, χοιρινό, ανανά, κρεμμύδια, σως τσίλι και κόλιανδρο.

Την τρίτη θέση κατέκτησε το παραδοσιακό πιάτο ψητού χοιρινού των Μάγια, το cochinita pibil, από τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό. Στη συγκεκριμένη συνταγή «το χοιρινό μαρινάρεται σε ανάτο, χυμού νεραντζιού και σκόρδου. Ψήνεται αργά και στη συνέχεια τεμαχίζεται και σερβίρεται σε τορτίγια, τάκος ή μόνο του με κρεμμυδάκια, τουρσί, και ψητά λαχανικά».

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το lechona από την Κολομβία. Πρόκειται για γεμιστό γουρούνι με κρεμμύδια, μπιζέλια, βότανα και μπαχαρικά.

 

Την πεντάδα συμπληρώνει το chilorio από το Μεξικό. Για την παρασκευή του το χοιρινό σιγοψήνεται για ώρες μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια σπάει σε κομμάτια μπουκιάς, τηγανίζεται σε λαρδί και μαγειρεύεται σε σάλτσα τσίλι. Η σάλτσα συνήθως αρωματίζεται με κρεμμύδια, κύμινο και σκόρδο.

Στην έκτη θέση είναι το carnitas από το Μεξικό και στην έβδομη το samgyeopsal από τη Νότια Κορέα. Ακολουθούν το pernil από το Πουέρτο Ρίκο και τα tacos al pastor από το Μεξικό. Τη δεκάδα κλείνει το bossam από τη Νότια Κορέα.

Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη παγκοσμίως για το 2024 – 2025

Πρόσφατα, η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε από το Taste Atlas η καλύτερη παγκοσμίως για το 2024 – 2025. Ακολουθούν η Ιταλία, το Μεξικό, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με το Taste Atlas, οι χώρες που ψηφίζουν δαγκωτό την ελληνική κουζίνα, είναι οι: Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδά, Τουρκία.

Τα ελληνικά φαγητά με την κορυφαία βαθμολογία στο Taste Atlas:

Γραβιέρα Νάξου
Σαγανάκι
Παϊδάκια
Γραβιέρα Κρήτης
Κοντοσούβλι
Τρίγωνα πανοράματος
Συμιακό γαριδάκι
Σφέλα
Αρσενικό Νάξου
Μπουγάτσα

 

ΠΗΓΗ: in.gr

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!