Η Τατιάνα Καλογιάννη, στη δευτερολογία της ανέφερε τα ακόλουθα:

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά, με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι δήμοι. Είναι  θέμα οικονομικής φύσης και αφορά το σύνολο των συμπολιτών μας. Τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον Δήμο Ιωαννιτών.

Κατά την άποψή μας, τα όποια οικονομικά μέτρα και επιβαρύνσεις προς τους δημότες και τους επαγγελματίες του Δήμου πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και διαλόγου σε πρώτο στάδιο με τους θεσμικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της κοινωνίας μας (Επιμελητήριο, Επαγγελματικούς Συλλόγους κλπ), και στη συνέχεια μεταξύ των Δημοτικών Παρατάξεων. Ιδιαίτερα δε, σε συνθήκες όπως οι σημερινές, μετά από 12ετή οικονομική κρίση και λόγω της πανδημίας που δημιουργεί συνεχώς ανασφάλεια, ανησυχία και δυστυχώς και μεγάλες απώλειες.

Είναι γεγονός ότι αυτή η διαδικασία αποφεύγεται από τη δημοτική αρχή. Γιατί; Γιατί είναι εύκολο να αλλάζεις συντελεστές σε μία αριθμητική συνάρτηση για να προκύπτει ο ισοσκελισμός και στη συνέχεια, βιαστικά και γρήγορα, να επιδιώκεις την απαιτούμενη συναίνεση ή έγκριση σε ένα ελεγχόμενο όργανο όπως η Οικονομική επιτροπή του Δήμου αρχικά και μετά από το δημοτικό συμβούλιο. Τι διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μπορούν να γίνουν έτσι;

Στο μοτίβο αυτό, η εισήγησή σας, για πολλοστή φορά, κατατέθηκε Σάββατο βράδυ, την Τρίτη το μεσημέρι συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή και σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο! Ούτε υποτίμηση του νομίσματος δεν γινόταν στο παρελθόν πιο γρήγορα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση υποτιμάται συστηματικά ο ρόλος και τα ίδια τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου.

Δεν σας ενδιαφέρει ποιες υπηρεσίες θα προσφέρετε, τι προδιαγραφές θα τις συνοδεύουν, αν θα προτείνετε καινοτόμες δράσεις και τεχνικές και εάν και κατά πόσο αυτές θα ικανοποιούν τους δημότες. Κυρίως δεν ενδιαφέρεστε αν θα έχουν τη δυνατότητα, ειδικά σήμερα, οι συνδημότες να εξοφλήσουν τις προκύπτουσες πρόσθετες υποχρεώσεις. Προβαίνετε στις χρεώσεις για να κλείσετε αριθμητικά το θέμα, ως ένας απρόσωπος εισπρακτικός μηχανισμός.

Ο Δήμος μας πρέπει να έχει χαρακτήρα ενός κοινωνικά ευαίσθητου και οικονομικά υποστηρικτικού θεσμικού οργανισμού, και να έχει συζητήσει με φορείς όπως οι επαγγελματιές, οι τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι σχετικά με του τί είδους υποστήριξη θα ήθελαν.

Είχατε υποσχεθεί να μελετήσετε με ποιόν τρόπο είναι δυνατόν να επιτευχθεί η σύγκλιση των ανταποδοτικών τελών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων, θέμα που εκρεμεί εδώ και 10 χρόνια από την εφαρμογή του νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Δεν το κάνατε, και για το λόγο αυτό είστε εκτεθειμένοι. 

Επανειλημμένα εμείς, (η δική μας παράταξη), σας ζητήσαμε στη διάρκεια δημοτικών συμβουλίων, αλλά και εγγράφως, να ενημερωθούμε για το αν υπάρχει ταμειακό πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη, και εάν αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν νομίμως προς όφελος των συνδημοτών για παρεμβάσεις στους τομείς της Καθαριότητας και του Ηλεκτροφωτισμού, αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα λάβαμε μία ξεκάθαρη, επίσημη, σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση. 

Σήμερα, και επί του θέματος, στην εισήγησή σας προτείνετε αύξηση κατά 300.000€ περίπου στα ανταποδοτικά τέλη 2022 και σε συγκεκριμένες κατηγορίες προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Αναφέρετε επίσης, ότι: «το σύνολο των δαπανών για τη λειτουργία της Ανταποδοτικής Υπηρεσίας για το οικονομικο έτος 2021 που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, θα καλυφθούν από τα εκτιμώμενα διαθέσιμα έσοδα και από το χρηματικό υπόλοιπο ανταποδοτικών υπηρεσιών προηγούμενων ετών».

Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Γκίζας, ως κύριος εισηγητής του θέματος, αφού ανέλυσε το τί έχει γίνει και τί όχι από τη δημοτική αρχή για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, κατέθεσε στο σώμα συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση χρηματικού υπολοίπου ανταποδοτικών υπηρεσιών προηγούμενων ετών. Είναι βέβαια γνωστό ότι το ποσό αυτό αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, για άγνωστο προς εμάς λόγο. 

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη να ισορροπήσουμε μεταξύ:

  • της μείωσης, των εισπράξεων ανταποδοτικών τελών λόγω COVID, καθώς καταστήματα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και 
  • της αύξησης, των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, με ότι επιφέρει στη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δήμου,

και

  • της αναγκαίας έμπρακτης κατάθεσης αλληλεγγύης προς την τοπική κοινωνία και ελάφρυνσης όσο είναι δυνατόν των δημοτικών τελών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες.

Εσείς -ως Δημοτική Αρχή αυτής της πόλης- έχετε την υποχρέωση ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας, να σχεδιάσετε και να εισηγηθείτε την πρόταση που ικανοποιεί τα παραπάνω.

Εμείς καταθέσαμε την δική μας πρότασή, την οποία και ψηφίζουμε και παρακαλούμε να καταχωρηθεί στα πρακτικά της σχετικής απόφασης. 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!