Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, συζητάμε το τελευταίο –επί της ουσίας- Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής σας θητείας.

Η αποτύπωση των δεδομένων σχετικά με την υλοποίηση έργων από τη δημοτική αρχή της τρέχουσας περιόδου, είναι αποκαρδιωτική αφού 3 χρόνια τώρα συζητάμε για τα ίδια και τα ίδια έργα! 

Σχετικά με τα συμβασιοποιημένα και σε εξέλιξη έργα:

Ο προϋπολογισμός των 55 εκατ.€ περίπου, για το 2023, που αποτυπώνεται στην εισήγησή σας αφορά τον προϋπολογισμό μελέτης των έργων και όχι τον συμβατικό προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στα 35 εκατ. € περίπου. Και όπως συνηθίζετε, παραβλέψατε και σήμερα κάθε αναφορά στην «απορρόφηση» κάθε έργου. 

Στο σημείο αυτό θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε και το σώμα και τους δημότες, αφού η διοίκηση του Δήμου αρνείται να αναφέρεται στον όρο «Απορρόφηση», όπως ο διάβολος το λιβάνι, ότι: 

 1. για το έτος 2020 και σύμφωνα με την «Ανακεφαλαίωση απολογισμού εξόδων από 01.01.2020 έως 31.12.2020», ανήλθε στο 8,52% για τα έργα και στο 28,52% για τις μελέτες,   
 2. για το έτος 2021 και σύμφωνα με την «Ανακεφαλαίωση απολογισμού εξόδων από 01.01.2021 έως 31.12.2021», ανήλθε στο 10,19% για τα έργα και στο 7.09% για τις μελέτες, και
 3. για το έτος 2022 και σύμφωνα με την «Εκτέλεση Προυπολογισμού έως 31.10.2022» στο 21,31% για τα έργα και στο 9,88% για τις μελέτες.

Σχετικά με τα έργα σε φάση δημοπράτησης:

Αν εξαιρεθούν τα έργα:

 • Aνακατασκευής του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου επί της Δομπόλη, για το οποίο έχετε προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής προσφορών του έργου, 
 • Aνάπλασης πλατείας Πύρρου, για το οποίο η δημοτική αρχή, εκτός του ότι απώλεσε κονδύλια από το ΠΕΠ Ηπείρου εξαιτίας των επιπόλαιων χειρισμών της και των εμμονών της, συνεχίζει να χάνει και πολύτιμο χρόνο καθώς από τη στιγμή που αναδείχθηκε ανάδοχος έχουν παρέλθει 9 ολόκληροι μήνες και ακόμη δεν έχει συμβασιοποιηθεί το έργο. Αναρωτιέται και ο πλέον αδαής, ποιόν εξυπηρετεί η καθυστέρηση αυτή. Σίγουρα πάντως δεν είναι προς όφελος του δημότη. 
 • Επανάχρησης του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά, έργο το οποίο αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα το δημοπρατήσατε με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή -χωρίς να υπάρχει καμία «πολυπλοκότητα» και «δυσκολία» στην υλοποίησή του και με έτοιμες μελέτες- και έλαβε έκπτωση 1%,

παρατηρεί κανείς ότι τα υπόλοιπα έργα, στην πλειοψηφία τους, αφορούν οδοστρωσία, πεζοδρόμια και μικροεξυπηρετήσεις, -τομέα στον οποίο ειδικεύεται η δημοτική αρχή- ανεξαρτήτως αν τιτλοφορούνται ως αναβαθμίσεις αστικού και αγροτικού οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών.  

Σχετικά με τα έργα σε φάση μελέτης και τα νέα έργα:

Γίνεται εμφανές πλέον σε όλους, το άγχος σας της δημοτικής αρχής να δείξει ότι προσπαθεί να αφήσει –έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιο ίχνος από το πέρασμά της για να την θυμούνται.  

Η υλοποίηση των έργων, όμως, που αναφέρονται στο πρακτικό της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, ως «Νέα» έργα ή ως «Τεχνικό Πρόγραμμα 2023», θα αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός, δεδομένου ότι:

 1. Για τη «Μεταστέγαση Πειραματικών Δημοτικών σχολείων Ιωαννίνων σε οικόπεδο εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Ιωαννιτών» δεν υπάρχει τεκμηριωμένος προϋπολογισμός.
 2. Για την «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» δεν έχουν παραληφθεί ακόμη οι συμπληρωματικές οριστικές μελέτες.
 3. Οι «Μελέτες αναβάθμισης οδικών αξόνων» δεν έχουν χρηματοδότηση.
 4. η «Ανάδειξη της οθωμανικής βιβλιοθήκης, του τεμένους Ασλάν Πασσά και του κτιρίου Μεντρεσέ» μελετούνται εδώ και τρία έτη και η υποβολή τους για ένταξη και χρηματοδότηση παρατείνεται από έτος σε έτος.
 5. Για την «Ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής με τη δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής» -και υποθέτοντας ότι αναφέρεστε στο έργο με τίτλο «Ανάπλαση ανάδειξη & προστασία παραλίμνιας περιοχής από Μάτσικα έως Πέραμα», έχετε καθυστερήσει αδικαιολόγητα 3 έτη χάνοντας τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
 6. Για τη «Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Χατζή» δεν υπάρχει χρηματοδότηση ούτε για τις μελέτες.
 7. Για την «Ανάπλαση – προστασία Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή Ιωάννινα» και πάλι υποθέτοντας ότι αναφέρεστε στην πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Makridis Associates δεν υπάρχουν μελέτες και ούτω καθ’ εξής…

Επιπροσθέτως με περιέργεια αναμένει η κοινωνία μας την κοσμογονία των έργων στο Πάρκο Πυρσινέλλα προϋπολογισμένης δαπάνης 9 εκατ.€, έργο το οποίο, όπως και άλλα, η δημοτική αρχή θα το φορτώσει στην επόμενη δημοτική αρχή με όλες της παθογένειες μιας μελέτης-μακέτας για το φαίνεσθαι, χωρίς καν να προβλέπεται η διασύνδεση του πάρκου με το στρατόπεδο Βελισσαρίου και κατ΄επέκταση με τον αστικό ιστό της πόλης.

Ακόμη, στην εισήγησή σας, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει αναφορά στο πολυδιαφημισμένο έργο των διαδρομών του θρησκευτικού τουρισμού για το οποίο τον Δεκέμβριο του 2020, 2 χρόνια πριν, ανακοινώνατε τον, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προϋπολογισμό του. Μήπως το ξεχάσατε ή δεν είναι ακόμη «ώριμες» οι μελέτες; Ή ακόμη χειρότερα δεν ανατέθηκαν καν;

Και ένα σχόλιο και για τις μελέτες της δημοτικής αρχής. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κανένας ανοικτός διαγωνισμός μελέτης. Όλα «μελετούνται» μέσω αναθέσεων σε συμβούλους και επιβλέπονται μακροσκοπικά. Και αυτό αποδεικνύεται από το ρυθμό απορροφήσεων στα έργα και τις μελέτες που προαναφέραμε. Γιατί, είτε τα έργα δημοπρατούνται χωρίς σοβαρές μελέτες (εκτός αυτών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ), είτε οι εργολάβοι έχουν υπερβάλει στις εκπτώσεις κατά την υποβολή των προσφορών τους και εκτελούν τα έργα ασθμαίνοντας, είτε δεν υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο του δήμου για να χρηματοδοτηθούν τα έργα, είτε οι προϋπολογισμοί είναι στον «αέρα». 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι χάνονται κονδύλια και πολύτιμος χρόνος, γιατί η πολιτική διοίκηση του Δήμου δεν είχε ποτέ ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ούτε διαχειριστική επάρκεια. Και αυτό είναι μόνο εις βάρος του τόπου και των συνδημοτών. Αλλά δυστυχώς αυτή η παθογένεια της παρούσας δημοτικής αρχής θα κληροδοτηθεί, θα παγιδεύσει και θα εγκλωβίσει την επόμενη δημοτική αρχή.

Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής, προσπαθείστε τουλάχιστον, στον χρόνο που σας απομένει, να υλοποιήσετε ό,τι υλοποιήσετε, σωστά, ολοκληρωμένα και χωρίς τις πρόσφατες εφευρέσεις των συμπληρωματικών συμβάσεων με υπέρβαση κατά +50% στις δαπάνες των έργων και, προγραμματίστε κάτι σοβαρό και αναπτυξιακό για τον τόπο. Δημόσιες σχέσεις κενές περιεχομένου και αξίας για το μέλλον της κοινωνίας μας, είναι προφανές ότι δεν δημιουργούν ελπίδα, ούτε προσδοκία για την κοινωνία μας. Σταθήκατε τυχεροί να υπάρχει ένα περιβάλλον πρωτοφανούς προσφοράς με τα ποικίλα χρηματοδοτικά προγράμματα (προγράμματα Αντώνης Τρίτσης, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ΕΣΠΑ 2014-2020 & 2021– 2027, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Πράσινο Ταμείο κτλ)  και αποδείξατε ότι είσαστε ανεπαρκείς να το αξιοποιήστε για το συμφέρον του τόπου.   

Συμπερασματικά, για τα τρία τελευταία έτη, προϋπολογίσατε 26 εκατ.€ για το 2020, 38 εκατ.€ για το 2021 και 41 εκατ. € για το 2022 και έναντι όλων αυτών μέχρι σήμερα υλοποιήσατε συνολικά έργο 15 εκατ. € 

Κοινώς, και όπως λένε και στο χωριό μου, «Όλο λάδι… αλλά από τηγανίτα τίποτα!»

Τεχνικό πρόγραμμα, λοιπόν, για να υπάρχει έστω και κατ’ όνομα ένα υπόβαθρο συναλλαγών με τους αντισυμβαλλόμενους με τον δήμο μας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!