“Προσφάτως, περιοδεύσαμε στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης μας, στην οδό Ανεξαρτησίας, τα μπεζεστένια και τα σοκάκια που αποτελούσαν, μέχρι πρόσφατα, τον πυρήνα του εμπορίου της πόλης. 

Οι περισσότεροι από μας συνδέονται με κάποιο βίωμα ή κάποια θύμηση με αυτή την άλλοτε πολυσύχναστη και θορυβώδη γειτονιά.

Σήμερα επικρατεί η εγκατάλειψη και η παρακμή. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επαγγελματίες της περιοχής μας εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους για το πώς θα εξελιχθεί η περιοχή αυτή. Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι η περιοχή είναι ήδη υποβαθμισμένη.

Οι ανησυχίες επιτείνονται και από την εξέλιξη του έργου της ανακατασκευής του οδοστρώματος, αφού κατατίθενται και προβληματισμοί:

  • για τις κλίσεις του αναβαθμισμένου οδοστρώματος σε συνδυασμό με τα αραιά χωροθετημένα φρεάτια ομβρίων, που σε βροχοπτώσεις υψηλής έντασης, θα οδηγήσουν τα όμβρια ύδατα προς τις εισόδους των καταστημάτων, αλλά και 
  • για την εξαιρετική προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ομαλή και τεχνικά ιδιαίτερη αποκατάσταση, των συμβολών της Ανεξαρτησίας και των καθέτων σε αυτήν οδών, όπως της οδού Χατζηκώστα, λόγω των υψομετρικών διαφορών.

Παρεπιπτόντως, με αφορμή τη  πρόσφατη έγκριση των όρων δημοπράτησης του έργου: «Δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων», είναι σκόπιμο η τεχνική υπηρεσία να επικαιροποιεί τις μελέτες αν απαιτείται, συζητώντας και με τους μελετητές που έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί για τα αντίστοιχα θέματα με τον Δήμο μας, τόσο σε επίπεδο προδιαγραφών υλικών και τεχνοτροπίας, όσο και στις διαστασιολογήσεις. Τα έργα που υλοποιούμε δεν πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξεως, αντιθέτως πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μνημονεύονται ευμενώς οι συντελεστές τους από τις επερχόμενες γενιές.

Επανέρχομαι στην υλοποίηση του έργου Open Mall.

Τα έργα αυτά σε πολλές πόλεις, έλαβαν πανελλήνια προώθηση την περασμένη περίοδο και όχι αδίκως. Οι προβλέψεις, για εκ βάθρων αποκατάσταση περιοχών, που στο κοντινό παρελθόν έσφυζαν από ζωή και καθόριζαν τον παλμό των πόλης και τώρα οι κατά τόπους οικονομικές εξελίξεις τις περιθωριοποίησαν, ήταν αντικειμενικά σωστές επιλογές.

Πλην όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη δική μας πόλη, δημιουργούνται έντονοι προβληματισμοί, μήπως τελικά όλο το έργο αφορά την ανακατασκευή του οδοστρώματος της Ανεξαρτησίας, και:

  • Δεν υπάρξει χρηματοδότηση για την πλήρη αποκατάσταση όλων των προσόψεων των κτιρίων και κυρίως των διατηρητέων.
  • Δεν αναδειχθεί και δεν αξιοποιηθεί η παλιά λαϊκή αγορά, ως στοιχείο πολιτισμού.
  • Δεν κατατεθεί ο σχεδιασμός του Δήμου για την ανακατασκευή και αξιοποίηση κτιρίων διαφόρων κληροδοτημάτων ή για πεζοδρομήσεις ως συνέχεια των υφιστάμενων.

Κύριε Δήμαρχε,

επειδή όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσουν όλους και σοβαρά, προτείνουμε, το συντομότερο δυνατόν και σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να προσκληθούν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου «Παλιά Γιάννινα», ώστε να μας καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις για την περιοχή. 

Άλλωστε, θυμάμαι καλά, καθ’ ότι συμμετείχα στην εκδήλωση του περασμένου καλοκαιριού, ότι έχουν απευθύνει αίτημα για την εκπόνηση ενός προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης (master plan) για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, ώστε να αποτελέσει προγραμματική πολιτική δέσμευση όλων των επερχόμενων δημοτικών αρχών, για την εξέλιξη της ιστορικής αυτής γειτονιάς.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!