Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι οδηγοί ταξί σε όλη τη χώρα, προκηρύσσοντας απεργιακές δράσεις με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Στην Αττική η απεργία θα είναι τριήμερη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα προγραμματίζεται 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση.
Τριήμερη απεργία στην Αττική από 17 έως 19 Φεβρουαρίου
Χωρίς ταξί θα μείνει η Αττική από την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, μετά την απόφαση του Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) για τριήμερη απεργία.
Την Τρίτη στις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Σπ. Πάτση και Λεωφόρου Αθηνών και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μεταφορών.
Όπως τονίζει ο ΣΑΤΑ, οι κινητοποιήσεις αποτελούν «μονόδρομο αντίστασης» απέναντι, όπως αναφέρει, στην απαξίωση του επαγγέλματος, στην προχειρότητα της νομοθέτησης και στην πολιτική στάση που θεωρεί τον κλάδο δεδομένο.
48ωρη πανελλαδική απεργία 18 και 19 Φεβρουαρίου
Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), οι οδηγοί ταξί θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση ελήφθη στο Κλαδικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα, με τη συμμετοχή σωματείων και ραδιοταξί από όλη τη χώρα. Προβλέπονται στοχευμένες δράσεις ανά περιοχή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάζει τακτικά και να καθορίσει τα επόμενα βήματα, ανάλογα με την πορεία του νομοσχεδίου, τη διαδικασία διαβούλευσης και τις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής, με πιθανή κορύφωση των κινητοποιήσεων κατά τις ημέρες ψήφισής του.
Τα βασικά αιτήματα του κλάδου
Οι οδηγοί ταξί θέτουν σειρά αιτημάτων που αφορούν το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας τους:
Ηλεκτροκίνηση
Ζητούν παράταση της υποχρέωσης μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας αντίθεση σε αυτό που χαρακτηρίζουν «βίαιη μετάβαση».
Πλαίσιο λειτουργίας και ανταγωνισμός
Διεκδικούν ξεκάθαρο πλαίσιο έργου μεταξύ ταξί και Ε.Ι.Χ. με οδηγό, κατάργηση του άρθρου 52 και των διατάξεων που προβλέπουν μείωση της ελάχιστης χρέωσης των Ε.Ι.Χ. με οδηγό, καθώς και ρυθμίσεις για την προκράτηση και την επιστροφή στην έδρα.
Παράλληλα, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ασυδοσία πολυεθνικών εταιρειών στον κλάδο.
Πρόσβαση σε λεωφορειολωρίδες και φορολογικά ζητήματα
Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται η πρόσβαση των έμφορτων ταξί στις ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας, καθώς και αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο, με αίτημα τον τερματισμό της τεκμαρτής φορολόγησης.
Επιπλέον, ζητείται αλλαγή του ποινικού μητρώου από δικαστικής σε γενικής χρήσης.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΙΑΤΑ, η διοίκηση έχει λάβει ισχυρή εντολή από τα σωματεία και τα ραδιοταξί της χώρας να διεκδικήσει τα αιτήματα του κλάδου με κάθε πρόσφορο τρόπο, έως ότου υπάρξει αποτέλεσμα.
