Με φόντο τις συζητήσεις γύρω από την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Βελισσαρίου και ενόψει ολοκλήρωσης της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Ηπείρου (ΤΕΕ/ΤΗ) παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο, επαναφέροντας με σαφήνεια τη θέση της υπέρ της πλήρους παραχώρησης του χώρου στον Δήμο Ιωαννιτών.
Η παρέμβαση αυτή δεν έρχεται σε κενό χρόνο. Αντίθετα, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία διαμορφώνονται οι όροι για το μέλλον της πόλης, με την αξιοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες ελεύθερες εκτάσεις στο λεκανοπέδιο να αποτελεί κομβικό ζήτημα για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ιωαννίνων.
Το ΤΕΕ Ηπείρου (ΤΕΕ/ΤΗ), λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση έως την ανάγκη ενίσχυσης του αστικού πρασίνου και της κοινωνικής συνοχής, προειδοποιεί ότι τυχόν αποσπασματικές ή περιοριστικές λύσεις θα στερήσουν από την πόλη μια ιστορική ευκαιρία.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αναδεικνύεται η ανάγκη η έκταση των 586 στρεμμάτων να αξιοποιηθεί συνολικά ως ένας ενιαίος, δημόσιος και κοινόχρηστος χώρος, σε σύνδεση με το Πάρκο Πυρσινέλλα, δημιουργώντας έναν δεύτερο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου. Παράλληλα, τίθενται σαφείς αιχμές για τις διαχρονικές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και για τις πιέσεις που ασκούνται προς κατευθύνσεις που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ:
Σήμερα την 4 Μαρτίου 2026 η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. /Τ.Η σε τακτική της συνεδρίαση συζήτησε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία το παρακάτω κείμενο:
Η δημόσια παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΗ για την παραχώρηση και κοινωφελή χρήση του χώρου του Στρατοπέδου Βελισσαρίου, επαναλαμβάνεται σήμερα, περίοδο επώασης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για να μην χαθεί μία ακόμη ευκαιρία ένταξης του ως Δημοτικού σε αυτό και ακολούθως σχεδιασμού του, προς όφελος του πληθυσμού του λεκανοπεδίου.
Στο παρελθόν, η εξ ολοκλήρου παραχώρηση του στρατοπέδου, σκόνταφτε στις απαιτήσεις του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) για το ποσοστό της έκτασης που θα παραμείνει στο ΥΠΕΘΑ και κάθε φορά που είχε ανακινηθεί το θέμα, ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις Δήμου – ΤΕΘΑ, για τα ποσοστά και τους όρους, που θα συνοδεύσουν την παραχώρηση. Για την ιστορία θυμίζουμε: την 1η Ιουνίου του 2006 ο αείμνηστος Ίνις Μεσσαρέ, εξαίρετος αρχιτέκτων – πολεοδόμος, παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών την «Πρώτη φάση της τεχνοοικονομικής μελέτης και του σχεδίου αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου».
Επρόκειτο στην ουσία για την αξιοποίηση – πολεοδόμηση του 50% ή του 60% κατά τη διεκδίκηση της τότε Δημοτικής Αρχής, της έκτασης του στρατοπέδου που θα περιερχόταν στον Δήμο, σύμφωνα με τον Νόμο 2745/1999, καθώς το υπόλοιπο ποσοστό θα έμενε στο ΤΕΘΑ για αντίστοιχη αξιοποίηση. Η μελέτη αποτύπωνε θέσεις πρασίνου, κοινοχρήστων και κοινωφελών κτηρίων, με σημαντικό όμως περιορισμό της έκτασης του πρασίνου.
Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν, έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες:
- Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει δράσεις προστασίας και ενίσχυσης της κλιματικής ανθεκτικότητας.
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο επιβάλλει εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις.
- Η επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος απαιτεί βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη.
Η έκταση του στρατοπέδου μπορεί, σε συνδυασμό με το Πάρκο Πυρσινέλλα, να αποτελέσει ένα «mega πάρκο», έναν δεύτερο πνεύμονα πρασίνου σε μικρή απόσταση από το κέντρο.
Ωστόσο, σήμερα η έκταση κινδυνεύει να ελαχιστοποιηθεί, είτε από τις απαιτήσεις του ΤΕΘΑ, είτε από πολιτικές επιλογές που υιοθετούν αυτές τις λογικές, είτε από επιμέρους διοικητικές ή επενδυτικές επιδιώξεις.
Η τύχη του στρατοπέδου δεν πρέπει να κριθεί μέσα από διαπραγματεύσεις ποσοστών, αλλά μέσα από διάλογο με την κοινωνία. Η πλήρης αξιοποίηση των 586 στρεμμάτων είναι κρίσιμη για το μέλλον της πόλης.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:
-
Το πρώην στρατόπεδο Βελισσαρίου να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στον Δήμο Ιωαννιτών και μαζί με το Πάρκο Πυρσινέλλα να αποτελέσουν ενιαίο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής.
-
Να διεξαχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τη σύνταξη master plan, με ουσιαστική συμμετοχή πολιτών και φορέων.
-
Ενδεικτικές χρήσεις:
-
Δενδροφυτεύσεις και οικολογικοί κήποι
-
Δημοτικά περιβόλια
-
Υδάτινες διαδρομές
-
Χώροι άθλησης και πολιτισμού
-
Παιδότοποι και χώροι για την τρίτη ηλικία
-
Καταφύγια ζώων
-
Δημοτικό θέατρο και πολιτιστικές υποδομές
Παρεμβάσεις:
-
Ενίσχυση αστικής συγκοινωνίας
-
Ποδηλατικές διαδρομές
-
Ένταξη στον κοινωνικό ιστό της πόλης
Η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου θα συμβάλει:
-
Στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος
-
Στην προσέλκυση και συγκράτηση νέων
-
Στην ενίσχυση του πολιτισμού
-
Στην αειφόρο ανάπτυξη
Το ΤΕΕ/ΤΗ δεσμεύεται να συμβάλει ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, διεκδικώντας για την πόλη το σύνολο της έκτασης.
