Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει και τον Ιανουάριο τα «ακριβά της δώρα» προς τους παρόχους ενέργειας,  επιδοτώντας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την αισχροκέρδεια, την ίδια ώρα που για την κάθε οικογένεια μοιράζει market pass αξίας μερικών δεκάδων ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2023, η μεσοσταθμική τιμή της κιλοβατώρας στην ελληνική αγορά ενέργειας, το λεγόμενο και Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στα 19,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για μια ακόμη φορά είμαστε η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη.

 

Την ίδια στιγμή, οι Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους πρόσφερε η Κυβέρνηση, με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμολογίων (από τον Αύγουστο 2022) και την πλήρη απουσία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών, χρεώνουν με 48,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον καταναλωτη (οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ), εκτοξεύοντας το μικτό περιθώριο κέρδους (η διαφορά της τιμής πώλησης από το κόστος αγοράς της Kwh) στο 160%.  Και αυτό δεν οφείλεται ούτε στην ενεργειακή κρίση, ούτε στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Και αντί η κυβέρνηση να προβεί στην αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας που παραπέμπει σε αγορά καζίνο, μόνο για τον Ιανουάριο, δίνει στους παρόχους 850 εκατ. ευρώ, επιδοτώντας τη κιλοβατώρα με 33 λεπτά, 14 λεπτά πάνω και από το κόστος αγοράς!

Μια πραγματικά εξοργιστική πολιτική συνεχίζεται χωρίς αιδώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοώντας προκλητικά μια επιχειρηματική ολιγαρχία στο χώρο της ενέργειας, η οποία χωρίς να έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, στραγγίζει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Και μπορεί η Κυβέρνηση να προσποιείται την καλή και φιλεύσπλαχνη στα μάτια μας, όταν επιχορηγεί τους λογαριασμούς ρεύματος με 33 λεπτά/Kwh τον Ιανουάριο, επί της ουσίας όμως επιδοτεί τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των παρόχων ρεύματος με δημόσιο χρήμα, που δυστυχώς προέρχεται από εμάς και τους φόρους που καταβάλλουμε.

Αν αναλογιστούμε ότι η μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, χαμηλής και μέσης τάσης, ανέρχεται περίπου σε 3.000.000 Mwh, τότε το δώρο της Κυβέρνησης προς τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 0,5 δις ευρώ, μόνο για το μήνα Ιανουάριο.

Προφανώς είμαστε μπροστά στον ορισμό της αισχροκέρδειας, με τις πλάτες της ίδιας της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ταχθεί υπέρ ενός κλιμακωτού πλαφόν στο τιμολόγιο του ρεύματος, ώστε οικογένειες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να είναι προστατευμένοι, με το κόστος της ενεργειακής ακρίβειας να επιμερίζεται δίκαια μεταξύ κράτους, παραγωγών και καταναλωτών, χωρίς να δημιουργούνται υπερκέρδη από λίγους εις βάρος των πολλών.

Όσο αυτή η πολιτική παραμένει, ένα κυρίαρχο ερώτημα αναδύεται, συνεχίζουμε στον ίδιο σκοπό ή ήρθε η ώρα για τη Νέα Αλλαγή;

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!