Το “The Murders in the Rue Morgue” είναι ένα διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1841. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες αστυνομικές ιστορίες και περιλαμβάνει τον χαρακτήρα C. Auguste Dupin, έναν ερασιτέχνη ντεντέκτιβ που χρησιμοποιεί τις επαγωγικές του δεξιότητες για να εξιχνιάσει μια φρικτή διπλή δολοφονία στο Παρίσι.
Η ιστορία ξεκινά με έναν ανώνυμο αφηγητή που αφηγείται τις λεπτομέρειες των συγκλονιστικών δολοφονιών της Madame L’Espanaye και της κόρης της, που βρίσκονται βάναυσα δολοφονημένες στο σπίτι τους στην Rue Morgue. Οι δολοφονίες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες επειδή το δωμάτιο βρέθηκε κλειδωμένο από μέσα και οι δολοφονίες φαίνεται να είναι έργο ενός θηριώδους και άγριου δράστη.
Ο Ντυπέν, ένας εκκεντρικός και διανοούμενος φίλος του αφηγητή, ιντριγκάρεται από την υπόθεση και αποφασίζει να ερευνήσει. Χρησιμοποιώντας τις έντονες παρατηρητικές του ικανότητες και τη λογική συλλογιστική, ο Dupin εξετάζει προσεκτικά τα στοιχεία και εξετάζει διάφορες πιθανότητες. Τελικά, συμπεραίνει ότι οι φόνοι διαπράχθηκαν από έναν δραπέτη ουρακοτάγκο που είχε μεταφερθεί στο Παρίσι από έναν ναύτη. Το ζώο, παρακινημένο από τα άγρια ένστικτά του, είχε σκαρφαλώσει στο διαμέρισμα από ένα παράθυρο, δολοφόνησε τις γυναίκες σε μια κρίση φρενίτιδας και στη συνέχεια διέφυγε.
Το “The Murders in the Rue Morgue” φημίζεται για την καινοτόμο προσέγγισή του στην αστυνομική λογοτεχνία, εισάγοντας πολλά στοιχεία που θα γίνονταν βασικά στοιχεία του είδους, όπως ο λαμπρός ντετέκτιβ, το φαινομενικά ακατόρθωτο έγκλημα και η λύση που εξαρτάται από προσεκτική ανάλυση και εξαγωγή.
Η ιστορία του Πόε έθεσε τις βάσεις για μεταγενέστερους συγγραφείς αστυνομικής φαντασίας, όπως ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και η Αγκάθα Κρίστι, και παραμένει κλασικό του είδους.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!