Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω καύσωνα ζητά από τους Δήμους του Νομού Θεσπρωτίας ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού.

Μπροστά στο κύμα καύσωνα που θα έχουμε τις επόμενες μέρες, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ καλεί τους Δημάρχους Ηγουμενίτσας –Σουλίου –Φιλιατών να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

“Είναι απαράδεκτη η κυβέρνηση, γιατί ήδη θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου, κάνοντας σαφή την υποχρεωτικότητα των οδηγιών της και όχι να βασίζεται στη καλή θέληση των δημάρχων.

Είναι απαράδεκτο από τη μεριά των δημάρχων να βλέπουμε απορριμματοφόρα να προχωρούν σε αποκομιδή στις 2 το μεσημέρι ή να βλέπουμε οδοκαθαριστές εξουθενωμένους από τη ζέστη περιμένοντας να δοθεί εντολή από τους προϊσταμένους τους προκειμένου να μπουν σε σκιερό δροσερό μέρος.

Ξέρουμε καλά ότι στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί κόστος, που προσπαθούν να το μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται, για αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο” αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος ζητά συγκεκριμένα:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών σε θερμοκρασία 38ο C και άνω.
  • Δικαιολογημένη από την υπηρεσία απουσίας από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος, τα χαρακτηριστικά και την ένταση της εργασίας.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σε αυτές την συνθήκες είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να εργάζονται.
  • Προγραμματισμός δρομολογίων της υπηρεσίας καθαριότητας τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Οχήματα και χώροι εργασίας (γραφεία κλπ) που δεν διαθέτουν κλιματιστικό ή δεν λειτουργεί να παραμείνουν ακινητοποιημένα και κλειστά αντίστοιχα.
  • Συνεννόηση των υπηρεσιών με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας για επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!