Επιστημονική συνεργασία σε τομείς αιχμής, όπως στον τομέα της Ενέργειας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα αναπτύξουν από κοινού το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Colombo της Σρι Λάνκα, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψαν και η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από τις νομικές σχολές των δύο Ιδρυμάτων.
Η συμφωνία υπογράφηκε στις 28 Αυγούστου 2023, από τον πρύτανη του ΑΠΘ Δημήτρη Κωβαίο και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Colombo της Σρι Λάνκα σε απ’ ευθείας διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Colombo, παρόντων των κοσμητόρων των νομικών σχολών.
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ παρέχει για δεύτερη χρονιά το αγγλόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο «LLM European Business and Economic Law». Η συμφωνία προβλέπει ότι το μάθημα του προγράμματος «Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη» θα προσφέρεται ταυτόχρονα όχι μόνον διά ζώσης στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά με ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Colombo της Sri Lanka. Επιπλέον, καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ θα μεταβαίνουν κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα για συμπληρωματική διδασκαλία με φυσική παρουσία. Συγχρόνως, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα παρέχει τεχνογνωσία στην ομοταγή Σχολή της Σρι Λάνκα για την ένταξη του Δικαίου της Ενέργειας στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ, «εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η Sri Lanka αντιμετωπίζει μια οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση εξαιτίας της βαθύτατης κρίσης χρέους που έπληξε τη χώρα και την οδήγησε σε στάση πληρωμών. Ήδη, η Sri Lanka τελεί σε διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και στο πλαίσιο αυτό καλείται να εκσυγχρονίσει τον Δημόσιο Τομέα της. Η ενέργεια αποτελεί τομέα-κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ένταξη του Δικαίου της Ενέργειας στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Νομικής Σχολής της Sri Lanka, προκειμένου αυτή να εκπαιδεύσει στελέχη στον νευραλγικό αυτό τομέα, που θα κληθούν να βοηθήσουν την πατρίδα τους να ευθυγραμμίσει το θεσμικό της πλαίσιο με αυτό των προηγμένων κρατών στον κρίσιμο για την εθνικής της οικονομία τομέα της ενέργειας».
Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ αποφάσισε να χορηγήσει υποτροφία σε έναν Λέκτορα της Νομικής Σχολής της Σρι Λάνκα προκειμένου να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη να φοιτήσει στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Νομικής Σχολής, ώστε να μεταφέρει πίσω στην πατρίδα του την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει από το ευρωπαϊκό μοντέλο ενέργειας που θα διδαχθεί και στη συνέχεια να διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο το μάθημα αυτό στη Σχολή του.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!