Με επίκεντρο την καθημερινότητα στον μεγάλο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και στα θέματα που κλήθηκε από την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή ,ο Δήμαρχος κ.Θωμάς Μπέγκας απαντά στα κυρίαρχα ερωτήματα του epirusgate.gr και κατ’ επέκταση των πολιτών. Από τις αναφορές του κ. Μπέγκα δεν λείπει και η έντονη κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή  .

Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνέντευξη στο epirusgate.gr θα ήθελα να διευκρινιστεί ότι θα εστιάσουμε σε βασικά ζητήματα της καθημερινότητας , καθώς αυτά αποτελούν την καθημερινή ανάγκη των πολιτών. Καταρχάς , πόση σημασία είστε διατεθειμένος να δώσετε στην καθημερινότητα ; Με τι μηχανισμό και ποια εργαλεία;

Πρώτο μας μέλημα στη νέα Δημοτική μας θητεία, είναι η επαναφορά στην κανονικότατα και στη συνέχεια η βελτίωση των συνθηκών που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους (καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός, οδικό δίκτυο, παιδικές χαρές, πάρκα, στάθμευση, υπηρεσίες).

Οφείλουμε κατά προτεραιότητα να σώσουμε ότι έχουμε και η απερχόμενη δημοτική αρχή το άφησε να παρακμάσει σε σημείο διάλυσης.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα από την ανικανότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής, κατά προτεραιότητα πρέπει να φωτίσουμε το σκοτεινό Δήμο. Οι δημότες μας το ανέδειξαν ως μείζον ζήτημα για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας. Καταντήσαμε να ζούμε σε ένα Δήμο όπου ο πολίτης ανησυχεί για την ασφάλεια του ίδιου και των παιδιών του από την ώρα που αρχίζει να σουρουπώνει.

 Τα αδέσποτα, οι επιθέσεις που έχουν δεχτεί συμπολίτες μας και η τάση που θα υπάρξει αυτά να αυξάνουν λόγω των στειρώσεων, πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε; πόσο σοβαρό είναι το θέμα αυτό;

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων δεν είναι καινούργιο.

Ο δήμος Ιωαννιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες ξοδεύοντας μάλιστα μεγάλα ποσά, για τη διαχείρισή τους.

Πολλαπλάσια από αυτά που ορίζει το κεντρικό κράτος και σε σχέση με τα ποσά που δαπανούν άλλοι δήμοι.

Το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο δυστυχώς δεν διευκολύνει καθόλου τη λύση ενός προβλήματος που στην κυριολεξία το κεντρικό κράτος έχει μεταβιβάσει στους δήμους μόνο και μόνο για να το «ξεφορτωθεί».

Μιλάμε βασικά για έναν νόμο από τον οποίο κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς  δεν είναι ικανοποιημένος .

Έχουν γίνει βήματα για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων, το πρόβλημα υφίσταται και έχει τη βάση του τόσο στο λαθεμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει, στην ανύπαρκτη ατομική ευθύνη ορισμένων ιδιοκτητών σκύλων που με μεγάλη ευκολία εγκαταλείπουν στο δρόμο τα ζώα τους να γίνουν αδέσποτα, καθώς και σε κάποιους κτηνοτρόφους που αφήνουν τα ποιμενικά τους αστείρωτα και αυτά αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για την εξομάλυνση του ζητήματος,  και να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που απαιτούνται για να εξομαλύνουμε αρχικά το πρόβλημα και σε δεύτερο χρόνο να το λύσουμε συνολικά .

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μαζί, δήμος, δημοτική αστυνομία, ελληνική αστυνομία, περιφέρεια Ηπείρου, φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουμε να συνεργαστούμε για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Θέλουμε δεν θέλουμε , λακκούβες, δρόμοι , φωτισμός, αποτελούν καθημερινά σημείο τριβής μεταξύ πολιτών και Δήμου. Πότε θα καταφέρετε να έχετε αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος της υφιστάμενης κατάστασης;

Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όπως σας είπα και νωρίτερα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Το χρονοδιάγραμμα για να το καταφέρουμε δεν μπορώ να σας το δώσω τώρα. Αυτό γιατί η αντιμετώπιση των φαινομένων που περιγράψατε είναι δυναμική. Εμείς οφείλουμε να έχουμε έτοιμο ένα συνολικό σχέδιο δράσης και με βάση αυτό να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και που θα προκύπτουν.

Η λέξη κλειδί όμως και εδώ είναι ο σχεδιασμός. Μακριά από εμάς σημειακές παρεμβάσεις που μπορεί να λύνουν ένα πρόβλημα για μικρό χρονικό διάστημα αλλά όχι συνολικά.

Αυτή είναι η φιλοσοφία της διοίκησης που υπηρετούμε και με αυτή θα πορευτούμε.

Δήμαρχε, η πόλη κατά κοινή ομολογία δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο καθαριότητας. Το διαπιστώσατε και μάλιστα σε ανάρτησή σας λίγες μέρες πριν αναλάβετε ασκήσατε έντονη κριτική στον προκάτοχό σας και αναλάβατε δεσμεύσεις. Ποιες είναι αυτές και πως θα καταφέρουμε τα Ιωάννινα να πάρουν τα σκήπτρα της πιο καθαρής πόλης;

Με μια υπηρεσία καθαριότητας αποδυναμωμένη, καθώς το κράτος δεν μας επιτρέπει να κάνουμε προσλήψεις, είναι αδύνατον να μη στραφούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για να διατηρήσουμε το δήμο μας καθαρό. Με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει ευελπιστούμε πολύ σύντομα τόσο η πόλη, όσο και όλες οι δημοτικές ενότητες να φτάσουν στο επίπεδο που επιθυμούμε όλοι μας.

Ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε τις προσλήψεις προσωπικού για να ενισχύσουμε την υπηρεσία του δήμου, που δίνει μάχη καθημερινά για να κρατάει το δήμο καθαρό, καθώς πιστεύουμε ότι ορισμένες υπηρεσίες, όπως αυτή της καθαριότητας, πρέπει να παραμείνουν δημοτικές.

Πριν ολοκληρώσουμε θα ήθελα ένα σχόλιο για τη ΔΕΥΑΙ , καθώς ύδρευση και αποχέτευση έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής. Πότε θα έχουμε τη νέα διοίκηση και ποιο είναι το πλάνο σας ώστε προβλήματα του μακρινού αλλά και κοντινού παρελθόντος να μην βρεθούν ξανά μπροστά μας;

Η ΔΕΥΑΙ αποτελούσε πάντα ένα δύσκολο γρίφο για κάθε δημοτική αρχή. Η νέα διοίκηση θα αναλάβει στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ προχωρήσουν και πόσο άμεσα θα γίνει αυτό. Το σενάριο της δημιουργίας μιας ΔΕΥΑ για όλη την Ήπειρο μας βρίσκει σίγουρα αντίθετους, όμως εφόσον ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Όποτε, αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε ουσιαστικά σε αναμονή των κεντρικών αποφάσεων. Εμείς σχεδιάζουμε τις παρεμβάσεις μας με τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων σε ισχύ, αν μας προκύψει ΔΕΥΑ Ηπείρου, τότε θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!