Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη.
Το πρωινό της ημέρας αυτής τελείται η θεία λειτουργία της Αναστάσεως. Στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου λαμβάνει χώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.
Το θαύμα του Αγίου Φωτός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο του Ναού της Αναστάσεως.
Το Μεγάλο Σάββατο ολοκληρώνονται οι τελευταίες εργασίες για το γιορτινό τραπέζι, καθώς είναι και η τελευταία ευκαιρία για βάψιμο αυγών ή την δημιουργία κουλουριών για την νοικοκυρά.
Η θεία λειτουργία γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μια δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Η συνέχεια εξελίσσεται στον περίβολο της εκκλησίας με την ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και το «Χριστός Ανέστη έκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοίς έν τοίς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος» (Ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς, αφού με το θάνατο του νίκησε το θάνατο και χάρισε τη ζωή στους νεκρούς που ήταν στα μνήματα).
Οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στις οικίες τους, φυλάσσοντας το για σαράντα ημέρες άσβεστο, αφού προηγουμένως έχουν σταυρώσει το ανώφλι της εξώπορτας τρεις φορές για καλή τύχη. Η πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει το Αληθινό Φως, που σκόρπισε με το κήρυγμα του ο Ιησούς Χριστός.
Το πασχαλιάτικο έθιμο του οβελία μεταβιβάστηκε στο Χριστιανισμό από τους Ιουδαίους. Εν τω μεταξύ, τη θυσία ζώων και την προσφορά τους στους Θεούς βρίσκουμε και στην αρχαιότητα από τα ομηρικά χρόνια. Έτσι, το πρωί της Κυριακής στήνεται η ψησταριά.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!