Οι μεγάλες ανατιμήσεις που παρατηρούνται διεθνώς σε ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οδηγούν τους πολίτες στην αγορά καυσόξυλων, ώστε να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.
Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει διάχυτος φόβος για έλλειψη αποθεμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους εμπόρους ξυλείας. Πολλοί κάνουν λόγο για… τον πόλεμο των ξύλων του 2022.

Οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία λιγοστεύουν

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι γειτονικές χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προμηθευόταν φτηνά καυσόξυλα, όπως η Βουλγαρία – η οποία αντιπροσώπευε το 30% της διακίνησης στην εγχώρια αγορά –, σταμάτησαν τις εξαγωγές προκειμένου να διοχετεύουν τις προμήθειές τους στον ντόπιο πληθυσμό.
Οι τιμές των καυσόξυλων έχουν πάρει «φωτιά»

Διπλάσιο το κόστος αγοράς σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή έναντι περίπου 130 ευρώ.
Σημαντική άνοδο σημειώνει και η τιμή του πέλετ, το οποίο κοστίζει ακόμη και 600 ευρώ ανά τόνο, όταν η αντίστοιχη ποιότητα πέρυσι πωλούνταν έναντι περίπου 280 ευρώ.

Ξέφυγε στις τιμές η βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Μάλιστα, ο δρυς πέρυσι κόστιζε 85 ευρώ το κυβικό μέτρο και φέτος έχει πάει στα 130 ευρώ, μια αύξηση σχεδόν 70%, ενώ η οξιά από 75 ευρώ έχει φτάσει στα 120 ευρώ.
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, εκτός από τα καυσόξυλα για τζάκι, ζητούν και μικρά ξύλα για ξυλόσομπες με φούρνο, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και στο μαγείρεμα.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε καυσόξυλα

– Η αγορά καυσόξυλων πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να τα αγοράζουμε «στεγνά»
– Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την αποθήκευση των καυσόξυλων. Τα ξύλα πρέπει να τοποθετούνται σε στεγασμένο χώρο
– Η επιλογή των ξύλων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Ορισμένα είδη παράγουν πολύ καπνό και «σκάνε». Προτιμάμε δρυ, που έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, και οξιά, που δίνει ωραία φλόγα χωρίς προβλήματα. Το πεύκο ή το έλατο αρπάζουν γρήγορα και δίνουν μεγαλύτερη φλόγα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα και όχι για συνεχή χρήση.
– Επιλέγουμε μόνο φυσικά ξύλα. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό.
– Αποφεύγουμε τη χρήση χημικών προσαναμμάτων, με παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες, αλλά μόνο φυσικά, από λεπτά, ξερά κλαράκια ή δαδιά.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!