Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, παραχώρησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων κ. Τίνα Ζέκα, με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων καθαριστριών του Δήμου Ιωαννιτών. Αναλυτικά η κ. Ζέκα ανέφερε τα εξής:

Στη χθεσινή οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών το Σωματείο μας είχε προγραμματίσει να παραστεί για την πρόσληψη Τεχνικού Ασφαλείας.

Το έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν,  ότι υπάρχει υπάλληλος που έχει αιτηθεί να πάει στη θέση του Τεχνικού Ασφαλείας και παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να δώσει 60.000€ για να προσλάβει εξωτερικό συνεργάτη.

Πηγαίνοντας λοιπόν ανακαλύπτουμε ότι την ώρα που περισσεύουν 60.000 για εξωτερικούς συνεργάτες,

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει πληρώσει μέχρι τώρα περισσότερες από 400 χιλ για υπόλοιπους τεχνικούς συμβούλους για  ωρίμανση μελετών, για κατάθεση φακέλων για ότι μπορείς να φανταστείς

Με δεδομένο ότι οι εργολάβοι έχουν μπει σε οποιαδήποτε υπηρεσία θα μπορούσε να καλυφθεί από το Δήμο με 2 εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα η συντήρηση των κάδων (που παλιότερα γινόταν από τους δημοτικούς υπαλλήλους) οι απλές επιδιορθώσεις των οχημάτων που επίσης μπορούν να γίνουν από το συνεργείο

Εντούτοις δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες που πάλευαν 2 χρόνια τώρα να κρατήσουν τα σχολεία μας καθαρά μέσα στην πανδημία.

Έτσι από τις 166 συμβασιούχες που είχαμε πέρυσι με πλήρες ωράριο, τώρα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις σε 40 -θα απολυθούν κανονικά- και άλλες 25 θα πρέπει να ζουν με μισή δουλειά (αφού θα μετραπούν οι συμβάσεις τους σε 3ωρες)

Προφανώς καμία δικαιολογία δεν υπάρχει από την κυβέρνηση που χρηματοδοτεί την πρόσληψη 92 σχολικών καθαριστριών για 138 σχολικές μονάδες εν μέσω πανδημίας.

Δεν μπορεί να έρχονται λεφτά με το τσουβάλι απ το Ταμείο Ανάκαμψης για το Γιαννιώτικο Σαλόνι και για το Παλιό Πανεπιστήμιο και να κάνουμε οικονομία στο μισθό των σχολικών καθαριστριών.  20 εκατομμύρια ήρθαν μέσα σε μια μέρα για 2 έργα στην πόλη των Ιωαννίνων έργα τα οποία μένει να απαντηθεί αν καλύπτουν λαϊκές ανάγκες

Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών μόνο 92 εργαζομένων με πλήρες ωράριο για 138 σχολικές μονάδες είναι πρόκληση ανεξάρτητα από το αν έχουμε ή δεν έχουμε πανδημία.

Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τα παιδιά σε βρώμικα σχολεία, σε σχολεία που – και ο covid να μην υπήρχε – πάλι θα ήταν θερμοκήπιο ασθενειών όπως ήταν και πριν τον covid

Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τους εργαζόμενους που θα μείνουν πίσω, να σακατευτούν εξαιτίας της εντατικοποίησης. Η δική μας εμπειρία λέει ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος στην καθαριότητα που δεν βγαίνει στη σύνταξη σακατεμένος.

Από τις πιο απλές περιπτώσεις που έχουν αυχενικά προβλήματα και κυκλοφορούν με κολάρο μέχρι τις πιο βαριές με τα χειρουργεία εξαιτίας των μυοσκελετικών προβλημάτων.

Τέτοιους εργαζόμενους απολύουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή Ελισάφ.

Η απόλυση των 40 καθαριστριών με την αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχουν πλέον υγειονομικά πρωτόκολλα εκθέτει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων . Ούτε πέρυσι, όταν αποφάσιζαν να προσλάβουν 166 σχολικές καθαρίστριες υπήρχαν.

Και πέρυσι με τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα αρρώστησαν πάνω από 90 εργαζόμενες. Και είχαμε και βαριές περιπτώσεις. Και ήταν βδομάδες που η Δημοτική Αρχή ήταν σε πλήρες αδιέξοδο για τον καθαρισμό των σχολείων.

Με δεδομένο δηλαδή ότι ούτε οι 166 εργαζόμενοι ήταν αρκετοί, το ταμείο τώρα είναι μείον.

Εμείς δεν θα συγκρίνουμε τον αριθμό των εργαζόμενων παρελθόντων ετών με το σημερινό.

Πρίν 3 χρόνια υπήρχαν και μόνιμοι υπάλληλοι σχολικές καθαρίστριες που έφυγε το 50% με σύνταξη

Πριν 3 χρόνια δεν υπήρχε πανδημία

Μετά από 3 χρόνια οι εργαζόμενες που έμειναν είναι ακόμα πιο σακαταμένες

Και για να τα βάλουμε και ολοκληρωμένα, το Γενάρη του 2019 εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού καθαριότητας, είχαν κλείσει για πρώτη φορά όλα τα σχολεία εξαιτίας των διαφόρων ιώσεων που είχε η μαθητική κοινότητα.

Σε αυτά θέλει να επιστρέψουμε η δημοτική αρχή ;

Από τις σχολικές καθαρίστριες επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου;

Πόσα χρήματα δαπανώνται για την τουριστική προβολή της πόλης;

Πόσα χρήματα δαπανώνται την έξυπνη πόλη και τις δήθεν κενοτομίες με τα έξυπνα φανάρια ;

Για να μην βάλουμε τις μελέτες για την ελεγχόμενη στάθμευση που πληρώνουν οι Γιαννιώτες για να αποφασίσει η Δημοτική Αρχή πως θα πληρώνουν ακόμα περισσότερους φόρους!

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος.

Γιατί απλά, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή οι εργάτες των 600 ευρώ να είναι επιβάρυνση, και το ζεστό χρήμα να περισσεύει για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Σύλλογος ΟΤΑ καλεί στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:00 μπροστά στο Δημαρχείο

Απαιτούμε όχι απλά να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 166 καθαριστριών με πλήρη εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά να προσλήφθεί επιπλέον προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και των σχολείων αλλά και των κτιρίων των Δήμων.

Απαιτούμε τη μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων σε αορίστου χρόνου.

 

ΑπάντησηΠροώθηση

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!