Με μια εκδήλωση, που συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια και σηματοδοτεί, συμβολικά, την έναρξη της νέας καλλιτεχνικής- εκπαιδευτικής χρονιάς, συνεχίζει τη δημιουργική και πολύπλευρη πορεία του το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, που φέτος διανύει την 39η χρονιά λειτουργίας.

Πρόκειται για την Γιορτή Απόσταξης Τσίπουρου, που έχει εξελιχτεί σε θεσμό για τα Γιάννινα και πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο παραδοσιακό χώρο, στην Κοσμηρά Ιωαννίνων.

Μια παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία, που είχε και έχει ιδιαίτερη σημασία για το λαό μας και τη λαϊκή παράδοση, αφού το τσίπουρο και το κρασί συνοδεύει τις καλές και δύσκολες στιγμές στον «κύκλο του χρόνου και της ζωής».

Όπως κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι ενήλικοι χορευτές με τις οδηγίες των δασκάλων εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, Ηλία Γκαρτζονίκα και Νίκου Νούσια, στήνουν τα ρακοκάζανα, φτιάχνουν παραδοσιακά εδέσματα από ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα και γλεντούν πάνω σε παραδοσιακούς ρυθμούς και τραγούδια, ιδίως του «κύκλου του κρασιού».

Παράλληλα, η συγκεκριμένη εκδήλωση, που ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια ως μέρος μαθήματος και η πρακτική εφαρμογή του εξελίχτηκε σε εορταστικό θεσμό, αποτελεί και μια πρόταση του Τμήματος αφού, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να έχει και τουριστικό ενδιαφέρον σε ετήσια βάση προβάλλοντας μια ιδιαίτερη πλευρά της Ηπείρου στον επισκέπτη, που επιζητά να γίνει για λίγο «μέρος του τόπου» και όχι περαστικός. Κάτι που έγινε πριν λίγα χρόνια από το Συγκρότημα στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων με μεγάλη επιτυχία στα 2 «tsipouro fest».

Παράλληλα, στη φετινή εκδήλωση, έγινε παρουσίαση του τρόπου της απόσταξης και δόθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, που την αφορούν, από τον κ. Βασίλη Σιώζο, ο οποίος μαζί με τους Κώστα και Βούλα Γιώτη προσέφεραν, για μια ακόμη χρονιά, το χώρο με τον εξοπλισμό για την εκδήλωση.

Το παραδοσιακό γλέντι, που έλαβε χώρα ως φυσιολογική εξέλιξη μιας τέτοιας γιορτής, συνόδεψαν οι μουσικοί: Μιχάλης Μπραχόπουλος, Λάμπρος Παπακώστας, Βασίλης Τσίκας και Κώστας Μπραχόπουλος.

Η Γιορτή Τσίπουρου αποτελεί μέρος της πολυσχιδούς δραστηριότητας, στους τομείς παρουσίασης και διδασκαλίας, του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων, που πραγματοποιείται καθημερινά στους χώρους της Σχολής (Δωδώνης 35, στο τέλος του Πάρκου Κουραμπά) προς μαθητές-χορευτές κάθε ηλικίας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!