Με ψιλόβροχο,  λες και ήταν το δάκρυ του θλιμμένου  Ουρανού,  και με «βουβό» τον πόνο,  πλήθος κόσμου  συνόδευσε χθες το απόγευμα στην τελευταία της κατοικία στο Δολό Πωγωνίου, την Μαριάννα σύζυγο του Χριστόφορου Κωσταρά, η οποία έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. 

Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε τους κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου, αλλά και όλους όσοι την είχαν γνωρίσει, είτε επισκεπτόμενοι το Αγροτουριστικό συγκρότημα που είχε δημιουργήσει μαζί με τον Χριστόφορο στο Δολό, -αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, φιλοξενώντας κατά καιρούς πολιτικούς, επιχειρηματίες, κ.α.- αλλά και όσοι την έζησαν από την έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα που είχε αναπτύξει.

Επιστέγασμα αυτής ήταν η απόφασή της να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, με έδρα το Δολό για να βοηθάει την ακριτική περιοχή και να χορηγεί υποτροφίες σε άπορα παιδιά. Δεν πρόλαβε μεν να δει το όνειρό της πραγματικότητα, πρόλαβε όμως με συνεργάτες της  και τον αγαπημένο της σύζυγο Χριστόφορο να βάλει τις βάσεις, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα και να κρατά ζωντανή τη μνήμη της.

Η Μαριάννα κατέληξε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο παρά τις προσπάθειες των γιατρών, στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Η καταγωγή της ήταν από το Καστελόριζο και ο πατέρας της φημισμένος εκδότης στην Αγγλία. Η ίδια σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία, αλλά τελικά επέλεξε να κάνει αυτό που τη γέμιζε περισσότερο, δηλαδή η επαφή με τη φύση και  η ενασχόλησή της  με τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις στην άλλη εσχατιά της Ελλάδος – από τον τόπο καταγωγής της- το ακριτικό Δολό.

Στην τελευταία της κατοικία χθες, όπως προαναφέραμε τη συνόδευσε όλο σχεδόν το Πωγώνι, αλλά και πολλοί γνωστοί της από τα Γιάννενα και άλλα μέρη. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιάννης Αβέρωφ, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου,  Στέλιος Κουκουλάρης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας., ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης κ.α.

Στη σορό της κατατέθηκαν πολλά στεφάνια, μεταξύ των οποίων του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα και του ζεύγους του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα και Νατάσας Καραμανλή. Πολλές ήταν και οι χρηματικές δωρεές για τις Εκκλησίες του Δολού, για την «Κιβωτό του Κόσμου» κ.α..

•Η Μαριάννα Κωσταρά πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας έντονο το στίγμα της στο ακριτικό Πωγώνι και ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Αιωνία η μνήμη της!..

 

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!