Το ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ αποκτά τη βάση του στην Ήπειρο ξεκινώντας με ένα βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένο στις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και σας προσκαλεί στις ανοιχτές εκδηλώσεις!

 

Κατά το διάστημα 3-16 Σεπτεμβρίου, το Μπουλούκι – Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης υλοποιεί στην περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων το βιωματικό εργαστήριο ‘FRASTA SCHOOL | Ένα σχολείο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης’, στο παλαιό δημοτικό σχολείο του οικισμού των Φράστων.

 

Βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος:

 

  • Το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει την αποκατάσταση του σχολείου -κτιρίου του 1955- και νέες κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο του. Ταυτόχρονα, το εργαστήριο αποτελεί το πεδίο εκπαίδευσης 17 συμμετεχόντων στην ξερολιθική τεχνική, την προετοιμασία και εφαρμογή κονιαμάτων αερικού ασβέστη και τη χρήση ξύλου. 
  • Επιπλέον, το εργαστήριο στοχεύει στην εισαγωγή και εξάσκηση σε χρήσιμα εργαλεία από τα πεδία της πολιτιστικής χαρτογράφησης και της εθνογραφικής έρευνας για τη συμμετοχική καταγραφή πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, μέσα από περιηγήσεις, συνεντεύξεις με τους κατοίκους, παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Σχετικά με τις ανοιχτές εκδηλώσεις: 

 

  • Το Σαββατοκύριακο 10-11/09 θα διεξαχθούν μια σειρά από κεντρικές διαλέξεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, από διακεκριμένους ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, με σκοπό την πολύπλευρη κατανόηση τεχνικών και θεωρητικών ζητημάτων γύρω από τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Οι διαλέξεις θα λάβουν χώρα στο Γυμνάσιο των Αγνάντων στα Κεντρικά Τζουμέρκα.

 

  • Την Κυριακή 11/09 θα πραγματοποιηθεί μια γιορτή μαστορικής τέχνης στο  δημοτικό σχολείο των Φράστων, με την παρουσία παλαιών μαστόρων της περιοχής και της τοπικής κοινότητας!

 

  • Την Παρασκευή 16/09 θα πραγματοποιηθεί η τελική παρουσίαση των εργασιών του εργαστηρίου, ανοιχτή στο ευρύ κοινό, καθώς και η γιορτή λήξης!

 

Η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική για την ομάδα Μπουλούκι – Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο που θα αποτελέσει τη βάση της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Στον χώρο αυτό, το Μπουλούκι επιδιώκει να συστηματοποιήσει το έργο του για τη μελέτη και εκπαίδευση γύρω από τα παραδοσιακά υλικά και τεχνικές δόμησης, αλλά και να αποτελέσει έναν κόμβο σύμπραξης με τοπικούς, θεσμικούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς για την καθιέρωση ενός κέντρου έρευνας για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης.

 

Photo credits: Ιάσων ΑθανασιάδηςΚοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!