Το Μπουλούκι και ο Δήμος Κόνιτσας σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις – συζητήσεις: “Ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων στην καταγραφή της παραδοσιακής οικολογικής γνώσης”

Το Μπουλούκι ταξιδεύει ξανά στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας για να καταγράψει και να μελετήσει την παραδοσιακή οικολογική γνώση σε συνεργασία με τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων. Η “βιωματική βιωσιμότητα” που ενσωματώνουν οι φορείς αυτής της γνώσης αποτελεί πολύτιμο συστατικό στο σχεδιασμό των έργων και των δράσεων της ομάδας Μπουλούκι.

Στο πρώτο ταξίδι τους στους οικισμούς Πυρσόγιαννη, Μόλιστα, Γαναδιό, Πουρνιά και Μοναστήρι συνάντησαν ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί τους γνώσεις σχετικά με τη μικτή γεωργοκτηνοτροφική οικονομία και την αυτάρκεια, την οργάνωση των χρήσεων γης γύρω από τους οικισμούς, το πολιτιστικό τοπίο που δημιούργησαν οι διαδικασίες οικειοποίησης της φύσης, τους τρόπους λατόμευσης και επεξεργασίας της πέτρας, την υλοτομία, τη διαχείριση του νερού, τη συλλογική εργασία για το κοινό καλό και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των οικισμών.

Σε αυτό το ταξίδι, το Μπουλούκι μας προσκαλεί σε μία σειρά συναντήσεων στο Γαναδιό, στην Κόνιτσα και στο Μοναστήρι. Στόχος των συναντήσεων είναι να συνεχιστεί η καταγραφή αυτής της γνώσης μέσα από ανοιχτές συζητήσεις αλλά και η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να διερευνηθεί το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παραδοσιακή οικολογική γνώση στο παρόν.

Ευελπιστούμε να ζωντανέψουν στα Μαστοροχώρια οι βιώσιμες πρακτικές του παρελθόντος και να ανακάμψουν οι κοινότητες δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες ανάγκες για τον άνθρωπο, για τα ζώα και για το περιβάλλον συνολικά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΓΑΝΑΔΙΟ | Παρασκευή 14/06/2024

19:00 μ.μ., Καφενείο κεντρικής πλατείας

ΚΟΝΙΤΣΑ | Σάββατο 15/06/2024

19:00 μ.μ., Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ | Κυριακή 16/06/2024

10.00 π.μ., Καφενείο κεντρικής πλατείας

Οι εκδηλώσεις που γίνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες των Μαστοροχωρίων του Δήμου Κόνιτσας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Connectivity Conservation Initiative for Fresh Drinking Water, το οποίο χρηματοδοτείται από το Prespa Ohrid Nature Trust.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!