Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες Παρασκευή το βράδυ την ευθύνη για βομβιστική επίθεση με τέσσερις νεκρούς την προηγουμένη σε εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ.

«Μαχητές του ΙΚ κατάφεραν να περάσουν δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικά μέσα σε αίθουσα όπου συγκεντρώνονταν σιίτες», ανέφερε η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η έκρηξη έγινε στη Νταστ-ι-Μπαρτσί, συνοικία όπου ζουν κυρίως μέλη της κοινότητας των Χαζάρων, που είναι σιίτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της Καμπούλ, τον Χαλίντ Ζαντράν.

Ο κ. Ζαντράν έδωσε νεότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες. Διενεργείται έρευνα, πρόσθεσε.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έβαλε στο στόχαστρο αίθουσα γυμναστηρίου στο εσωτερικό εμπορικού κέντρου, εξήγησε χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο προπονητής.

Εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν εκτεταμένες ζημιές σε πολυώροφο κτίριο.

Οι de facto αρχές των αφγανών Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας, όμως τα δυο τελευταία χρόνια έχουν διαπραχθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, την ευθύνη γι’ αυτές ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο τοπικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις επιθέσεις αυτές, οι οποίες έχουν στόχο κυρίως μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων -σιίτες, σούφι, σιχ…-, αλλοδαπούς ή ξένα συμφέροντα, καθώς και τους ίδιους τους Ταλιμπάν.

Η παρουσία μαχητών του ΙΚ στο Αφγανιστάν προκαλεί εξάλλου εντάσεις με το γειτονικό Πακιστάν, όπου οι αρχές καταγγέλλουν πως τζιχαντιστές περνούν τα σύνορα για να πλήξουν στόχους στην πακιστανική επικράτεια.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!