Αναγνωρίζεται πως ο Δήμος Ιωαννιτών είναι σε σχετικά καλή κατάσταση στο κεφάλαιο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στην πόλη και μάλιστα, οι παρατάξεις της πρώην και της νυν δημοτικής αρχής φτάνουν να ερίζουν μεταξύ τους ως προς το τίνος ευθύνη είναι αυτή η καλή εικόνα…
Το θέμα των αδέσποτων απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής μετά από ερώτημα της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” και της δημοτικής συμβούλο Ρένας Δεληκούρα. Τα ερωτήματα της κ. Δεληκούρα αφορούσαν το πρόσφατο περιστατικό μαζικής θανάτωσης αδέσποτων στην πόλη, τη λειτουργία του καταφυγίου κτλ. Η κ. Δεληκούρα όσο και ο επικεφαλής της παράταξής της μέμφθηκαν τον αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ότι δεν αναγνωρίζει όσο θα ήθελε, την προσφορά της προηγούμενης δημοτικής αρχής σε αυτό τον τομέα.
Αντίθετα, ο Νίκος Τσόλης από την “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” και αντιδήμαρχος καταφυγίου στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, υπερασπίστηκε με σθένος τον διάδοχό του τονίζοντας πως το κομμάτι αυτό είναι πολύ δυναμικό και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το απρόοπτο.
Απαντώντας αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας τόνισε πως ουδέποτε φείσθηκε καλών λόγων και αναγνώρισης του έργου των προκατόχων του. Τόνισε κατ’ επανάληψη πως όλες οι ενέργειες του Δήμου Ιωαννιτών και σήμερα και πάντοτε, γίνονται βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, κάτι που αγνοούν οι πολίτες.
Η νομοθεσία προβλέπει:
- περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων,
- προώθηση για υιοθεσία,
- και απελευθέρωση-επανένταξη στο φυσικό, αστικό περιβάλλον.
Διαχείριση δε σημαίνει εξάλειψη του προβλήματος των αδέσποτων, τόνισε ο κ. Παλάσχας πλην των πιο επιθετικών ζώων που κρατούνται στο καταφύγιο. Ο υψηλός αριθμός των εγκαταλείψεων – σχεδόν 100 εγκαταλείψεις το μήνα – γεννά και συντηρεί το πρόβλημα: το ισοζύγιο δε μεταξύ υιοθεσιών-εγκαταλείψεων ανέρχεται περίπου σε 800-1200 ετησίως, ώστε το πρόβλημα είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά συμπολιτών μας που παίρνουν για λίγο ζώα στο σπίτι τους και όταν τα βαριούνται τα παρατάνε. Γίνονται ενέργειες για την απορρόφηση πόρων. Φέτος επίσης, υπάρχουν λιγότερα δαγκώματα μηνιαίως, όπως είπε. Ακολούθως μίλησε για το καταφύγιο, το υπάρχον προσωπικό του και τον τρόπο λειτουργίας του.
Για τις μαζικές θανατώσεις με φόλες προ μηνός, σε διάστημα 10 ημερών περίπου, ο κ. Παλάσχας είπε πως όφειλε να γνωστοποιήσει το γεγονός όπως και έγινε, με τη δημοσιότητα να περιορίσει τους δράστες για την αποτρόπαια πράξη τους και στη συνέχεια να καταθέσει ο ίδιος στην Αστυνομία με τα στοιχεία που είχε υπόψη του.
Τέλος, για τα μη τσιπαρισμένα ζώα και τα αποτελέσματα των ως σήμερα ελέγχων, προκύπτει ότι σε ποιμενικά σκυλιά ανήκει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό.
Ανακεφαλαιώνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως το πρόβλημα είναι η νομοθεσία και όχι οι ευθύνες ή μια μιας δημοτικής αρχής και ενός αντιδημάρχου. Προς επίρρωση αυτού που είπε ο Δήμαρχος, ο Δ. Παπαγεωργίου αντιπρότεινε να ζητηθεί από τους τοπικούς βουλευτές συνεργασία για μια νομοθετική διόρθωση στο θέμα των αδέσποτων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.