Η αλήθεια είναι ότι όλοι λίγο πολύ το κάνουμε. Αναφερόμαστε στη φόρτιση του κινητού μας τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι κάτι που αποτελεί κοινή συνήθεια για πολλούς από εμάς, καθώς είναι -ίσως- η μοναδική στιγμή της ημέρας που καθόμαστε σπίτι και μπορούμε απερίσπαστοι να φορτίσουμε το smartphone μας.

Εκατομμύρια άνθρωποι συνδέουν τα τηλέφωνά τους στην πρίζα πριν πέσουν για ύπνο, περιμένοντας να ξυπνήσουν με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ωστόσο, αυτή η ρουτίνα θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την υγεία της μπαταρίας του τηλεφώνου σας.

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι

Ο Max Freeman-Mills, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας, εξηγεί γιατί είναι καλύτερο να αποφεύγετε να φορτίζετε το iPhone ή το Android σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το κύριο ζήτημα έγκειται στον τύπο της μπαταρίας που τροφοδοτεί τα περισσότερα smartphones: τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες, αν και αποδοτικές, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες φόρτισης που συχνά παραβλέπονται από τους χρήστες.

Η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας συνήθως σημαίνει ότι παραμένει στο 100% για αρκετές ώρες, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την υποβάθμιση της μπαταρίας.

Αντ’ αυτού, o Freeman-Mills προτείνει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φορτίζετε τη συσκευή σας ενώ βρίσκεστε στη δουλειά ή κατά τη διάρκεια σύντομων διαλειμμάτων για να τη διατηρείτε σε αυτό το βέλτιστο εύρος «σχεδόν γεμάτη».

Επιπλέον, το να αφήνετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας να αδειάσει εντελώς πριν την επαναφορτίσετε στο 100% είναι μια άλλη πρακτική που πρέπει να αποφύγετε. Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει στην ταχύτερη υποβάθμιση της υγείας της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου.

Ο Freeman-Mills σημείωσε επίσης ότι και άλλοι παράγοντες, όπως οι μεταβολές της θερμοκρασίας και ο συνολικός χρόνος χρήσης μιας μπαταρίας, μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Συνοψίζοντας, ενώ η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι «εγκληματικά κακή», δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη διατήρηση της απόδοσης της μπαταρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!