Η εφαρμογή του νέου συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στους δήμους, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (4795/2021), απασχόλησε τη διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό, με παρέμβασή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί ένα σταθερό, συνεκτικό και ρωμαλέο σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση ώστε να εμπεδωθεί μία νοοτροπία διαφάνειας και ακεραιότητας που θα συνδράμει στη βελτίωση του παραγόμενου διοικητικού προϊόντος.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη βούληση «το συγκεκριμένο σύστημα να βρει εφαρμογή και στους δήμους προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να αποκτήσουν το δικό τους ρωμαλέο σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, από το θετικό αποτύπωμα του οποίου θα επωφεληθούν τόσο η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και οι Έλληνες δημότες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αλλαγή νοοτροπίας τόσο στην εσωτερική λειτουργία των ΟΤΑ όσο και την εικόνα της δημόσιας διοίκησης που οφείλει να αλλάξει προς όφελος των πολιτών. Εξέφρασε την επιθυμία των αιρετών «να υπηρετούμε δήμους απαλλαγμένους από μία εικόνα του παρελθόντος, θέλουμε να απομονώσουμε τις πρακτικές που δημιούργησαν την εικόνα της μη χρηστής διοίκησης». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κατάρτιση των στελεχών που απαιτούνται «σκοντάφτει πάντα στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, στους δήμους που λόγω της κινητικότητας αποψιλώνονται από ικανά και έμπειρα στελέχη».

Για αυτόν τον λόγο ζήτησε να ξεκινήσει η υποχρεωτική λειτουργία του στους μεγάλους δήμους, αλλά να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για τους υπόλοιπους μέχρι να πιστοποιηθούν ως εσωτερικοί ελεγκτές υπάλληλοι των δήμων, να γίνει σταδιακά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των συστημάτων και να εξειδικευτούν τα κριτήρια και ο τρόπος λειτουργίας, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δήμων.

Ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που όλοι οι αρμόδιοι φορείς συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου που θα υποστηρίζει το σύνολο των λειτουργιών ενός δήμου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το εγχείρημα, παρά τις εγγενείς προκλήσεις, θα πετύχει όλους τους στόχους του.

O Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών ΚΕΔΕ, μέλος της Επιτροπής ΚΕΔΕ-ΕΑΔ-ΕΕΤΑΑ για τον Εσωτερικό Έλεγχο και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, σημείωσε ότι ο Εσωτερικός Έλεγχος, ανεξάρτητα και αντικειμενικά, ελέγχει τα στάδια των διαδικασιών αλλά και τις εσωτερικές διαδικασίες κάθε σταδίου για τον εντοπισμό πιθανών σφαλμάτων, παραβλέψεων, ελλειμμάτων και ουσιαστικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς διασφάλιση της καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του φορέα χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις.

Επίσης, αναφερόμενος στο έργο της κοινής Επιτροπής ΚΕΔΕ-ΕΑΔ-ΕΕΤΑΑ τόνισε ότι στόχος της είναι η δημιουργία κοινού προτύπου ελέγχου των διαδικασιών, το οποίο θα δύναται να τροποποιείται αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε δήμου (μικρός, μεγάλος, ορεινός, νησιωτικός, αγροτικός).

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνοχή των υπηρεσιών μας μέσω τυποποιημένων διαδικασιών για κάθε αρμοδιότητα και το πεδίο ευθύνης που διαχειριζόμαστε. Η Επιτροπή ήδη έχει επεξεργαστεί, έχει ολοκληρώσει είκοσι διαδικασίες, τις πιο μεγάλες και δύσκολες που έχουμε και απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή και είναι κοινές για το σύνολο των δήμων», επεσήμανε.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Μαγκλάρα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!