Η Τοπική Διοίκηση του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δηλώνει με ανακοίνωσή της αντίθετη στις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ και τάσσεται υπέρ του δίκαιου αιτήματος των λογιστών – φοροτεχνικών για τήρηση του διαστήματος των 4 μηνών από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως ίσχυε και στο παρελθόν.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προσέβαλαν τον κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Παρά τις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι λογιστές, η απόφαση ότι φέτος δεν θα δοθούν παρατάσεις, είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Η ανακοίνωση προσθέτει τα εξής: “Ο κλάδος για να διατηρήσει το επιστημονικό του υπόβαθρο χρειάζεται χρόνο για μελέτη των νέων εγκυκλίων και παράλληλα απαιτείται χρόνος και από τις εταιρείες πληροφορικής για την ενσωμάτωση όλων των αλλαγών στα λογιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, με τα πολλά προβλήματα που εντοπίστηκαν στην αρχική λειτουργία του συστήματος, η περίοδος που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ελάχιστη και μικρότερη από το διάστημα που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Προτείνουμε λοιπόν, το ελάχιστο διάστημα των 4 μηνών από την πλήρη λειτουργία του συστήματος για την υποβολή των δηλώσεων και να ανακοινωθεί εγκαίρως, έτσι ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός από τους λογιστές.

Η απλούστευση των φορολογικών δηλώσεων είναι ένα θετικό βήμα για τους πολίτες, αλλά η επαγγελματική στήριξη από τους λογιστές – φοροτεχνικούς παραμένει αναγκαία για την σωστή και ολοκληρωμένη υποβολή των δηλώσεων. Ένα μεγάλο μέρος από το 1,3 εκ. φορολογικές δηλώσεις απαιτεί έλεγχο και η συμβολή του λογιστή είναι απαραίτητη.

Τέλος, θα πρέπει να αναγνωριστεί ο κρίσιμος ρόλος των λογιστών – φοροτεχνικών και η συνεχή συμβολή τους στην οικονομική λειτουργία της χώρας, ειδικά σε περιόδους οικονομικών μεταρρυθμίσεων και κρίσεων”.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!