Το μείζον ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα στη χώρα είναι η διαχείριση της πυροπροστασίας και το πρόβλημα της εφαρμογής ενός δύσκολου νόμου πέφτει στις πλάτες των πολιτών και από εκεί τα παράπονα μεταφέρονται στους Δήμους.
Σα να μην έφταναν όμως μόνο τα προβλήματα που δημιουργεί σε πολίτες και Δήμους ο νόμος για την πυροπροστασία και το κράτος ήρθε με τον ανορθολογισμό του να κάνει περικοπές και οικονομία… από την πυροπροστασία των Δήμων της Ηπείρου.
Τόσο ο προβληματικός νόμος όσο και το γεγονός του αποκλεισμού των ΟΤΑ της Περιφέρειας Ηπείρου από την Πρόσκληση «Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού με Περιαστικά Δάση» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 του χρηματοδοτικού προγράμματος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024, τέθηκαν από κοινού στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το θέμα ο πρόεδρο της ΠΕΔ Παναγιώτης Νταής εισηγήθηκε ως προς το κομμάτι του αποκλεισμού των Δήμων της Ηπείρου από τις χρηματοδοτήσεις του κράτους για την πυροπροστασία, ωστόσο, βρήκαν την ευκαιρία οι Δήμαρχοι και είπαν για μια ακόμα φορά… τα παράπονά τους για τα όσα τραβούν αυτές τις μέρες, από τους απορημένους συμπολίτες τους.
Αρχικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής εξήγησε πως η περιβόητη πρόσκληση στα μέσα Μαΐου εκδόθηκε αποκλείοντας από χρηματοδοτήσεις τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Σε συζητήσεις του με υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμοδίων Υπουργείων πήρε την εξωφρενική απάντηση πως για τον αποκλεισμό των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ευθύνονται τα ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία από τις κλιματολογικές συνθήκες που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα των πυρκαγιών σε αυτές τις δύο Περιφέρειες της χώρας, δεν είναι και τόσο επικίνδυνα. Το ότι δεν έχουν καεί δηλαδή μέχρι σήμερα οι δύο συγκεκριμένες περιοχές, γίνεται λόγο για να μη χρηματοδοτούνται οι Δήμοι να κάνουν πρόληψη!
Ο κ. Νταής πρότεινε προς το σώμα να ζητηθεί να συμπεριληφθεί η Ήπειρος στην επόμενη πρόσκληση καθώς δε μπορούν να στηρίζονται στα μετεωρολογικά δεδομένα του παρελθόντος και ακόμα για το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλούς οικισμούς σε αστικά και περιαστικά δάση.
Οι Δήμαρχοι που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν περισσότερο στο δυσλειτουργικό νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πυροπροστασία κάτι που έκανε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ τονίζοντας πως είναι δυσανάλογα τα μέτρα που βάζει η νομοθεσία και πως αν επαρκώς εφαρμοζόταν και το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο τα αποτελέσματα θα ήταν θετικά.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης πρότεινε λύσεις φτηνές για το κράτος όπως να μπορεί να επιδοτείται ο Δήμος με μηχανήματα και πρόσληψη ελάχιστου προσωπικού για να διαχειρίζεται μόνος του τη φυτική ύλη από τον καθαρισμό των οικοπέδων.
Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος σημείωσε πως για την πολιτική προστασία κάθε Δήμαρχος και αντιδήμαρχος κινδυνεύει να μπει φυλακή…
Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς μίλησε για θέατρο του παραλόγου και η δημοτική σύμβουλος Γ. Καραϊσκάκη Ελευθερία Κοσσυβάκη πρότεινε να κινηθεί η ΠΕΔ νομικά κατά του Υπουργείου για το νόμο.
Τέλος, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης απηύθυνε βολές κατά της ηγεσίας της ΚΕΔΕ ότι έχει εφεύρει το τέχνασμα της προσφυγής στο ΣτΕ δια πάσαν νόσον… και βάζει στον ύπνο έτσι τους Δήμους ότι προσφεύγοντας στο ΣτΕ θα βρεθεί λύση για τα πάντα… Τέλος, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία πως επικοινωνιακά διαχειρίζεται το θέμα της πυροπροστασίας σήμερα, καθώς όπως ανέφερε, σε πρόσφατη φωτιά στη Μυροδάφνη έφτασε να μιλήσει με όλη την ιεραρχία της Πυροσβεστικής και τέλος, με τον ίδιο τον Υπουργό Πολιτική Προστασίας (!) σε μια προσπάθεια προφανώς να πέσει το ανάθεμα στο Δήμαρχο, για την περίπτωση που μια φωτιά θα αποδειχθεί καταστροφική… “Πολιτική προστασία με κίκια δεν γίνεται”, κατέληξε ο κ. Ντακαλέτσης.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.