Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, στην προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, έχοντας ως στόχο να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών. Ο φετινός εορτασμός είχε ως θέμα: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» και επικεντρώθηκε στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρονται στην ποιοτική εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, άνοιξε στις 17 & 18 Μαΐου 2024 τις μουσειακές του συλλογές, αναδεικνύοντας αφενός τη συμβολή του Ιδρύματος στην έρευνα και την εκπαίδευση και τιμώντας αφετέρου τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις των μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ζαλόγγου, του 2ου Γυμνασίου Ανατολής και του 4ου Γυμνασίου Ιωαννίνων στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής από τον Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης κ. Στέφανο Γερουλάνο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής κ. Κωνσταντίνο Τρομπούκη, ενώ το Μουσείο Εκμαγείων του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας δέχτηκε τους μαθητές του Γυμνασίου Ζαλόγγου και κοινό από την πόλη, με υπεύθυνη ξενάγησης την μεταπτυχιακή φοιτήτρια κυρία Δέσποινα Μαυρογιώργου.

Παράλληλα, μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ιωαννίνων και του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό εργαστήριο «Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Βιβλιοδεσίας» που υλοποιήθηκε από την κυρία Στέλλα Λέγγα, υπεύθυνη του Προγράμματος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνεργασία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης. Στη δράση παρέστησαν ο Διευθυντής του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ηλίας Κουλακιώτης και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, Μέλος της Επιτροπής.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, το Μουσείο Τυπογραφίας & Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής ήταν ανοικτά, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις συλλογές μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις.

Τον συντονισμό των παραπάνω εκδηλώσεων είχε η Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υιοθετώντας το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, να λειτουργήσουν οι μουσειακές συλλογές ως ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία και το ευρύ κοινό.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!