• Γράφει η Λίλα Σουλελέ 

Στη Δ.Ε.Θ. ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό του  απογοήτευσε για άλλη μια φορά την ελληνική κοινωνία. Αναλύοντας τα σημεία που παρουσίασε για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο για την ανάσχεση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε σε όλα τα επίπεδα. O  κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των  εμπόρων και βιοτεχνών, η βιωσιμότητα των οποίων είναι οριακή. 

Το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περίμενε να ακούσει από τον πρωθυπουργό μέτρα στήριξης ικανά να διευκολύνουν την δύσκολη οικονομική τους κατάσταση. Συγκεκριμένα δεν έκανε καμία αναφορά για την ανάσχεση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που συνεχώς ανεβαίνει, για τις απλήρωτες εισφορές αφού μόνο για τον ΕΦΚΑ την τελευταία 2ετία η αύξηση ανέρχεται σε περίπου 10 δις, για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που αφήνει εκτός 400.000 αυτοαπασχολούμενους,   για το ενεργειακό κόστος και για την στήριξη της ρευστότητας και της χρηματοδότησης αυτών. Ο λόγος είναι γιατί ο “πακτωλός χρημάτων” που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη δοθεί στους λίγους και εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη. Πριν από λίγες ημέρες έδωσε 500 εκ. ευρώ δάνεια σε 13 εταιρείες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με μόλις 0,7% επιτόκιο,  ενώ την ίδια στιγμή είναι αποκλεισμένο το 80% με 90% των επιχειρήσεων της χώρας διότι μόνο οι 40.000 με 50.000 έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ .

Συνεπώς, οι επενδύσεις για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. δεν έχουν καμία προστιθέμενη εγχώρια αξία,  δεν έχουν καμία σχέση με την ουσιαστική ανάπτυξη και την επικέντρωση σε τομείς στους οποίους η χώρα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.   Σε τελική ανάλυση αυτό το μοντέλο επενδύσεων το γνωρίζουμε όλοι μας, διότι , χρεοκόπησε την χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να τελειώσει με τους “μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους”, χωρίς βέβαια να τον απασχολεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν σχεδόν το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τελικά θα κλείσουν. 

 

Την ίδια απογοήτευση από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη έλαβε και ο πρωτογενής τομέας. Οι αγρότες άκουσαν για άλλη μια φορά οι μεν πρώτοι ότι θα λάβουν επιδότηση για τα λιπάσματα ενώ ακόμα περιμένουν την προηγούμενη και οι κτηνοτρόφοι  επιβεβαιώθηκε ότι θα επιδοτηθούν για τις ζωοτροφές μόνο μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και κονδυλίων, μειώνοντας τα χρήματα από  τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και τις επενδύσεις. 

 

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση μόνο 6% για τις συντάξεις η οποία αφορά μόνο τους μισούς συνταξιούχους  , όταν ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 11,4 . Το εφάπαξ επίδομα των 250 ευρώ και μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή σε όσους παίρνουν  μηναία σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά, μαζί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς του άρθρου 29 Ν. 3986/11 σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο (μιλάμε δηλαδή για ένα μηδενικό όφελος 1-7 ευρώ το μήνα), δεν αποτελεί ουσιαστική βοήθεια.  Ακόμα και αυτές οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους, όσο και να τις παρουσιάζει σαν δικές του παροχές, η αλήθεια είναι ότι ήταν νομοθετημένες ήδη με τον νόμο του Σύριζα Π.Σ. το 2017 ο οποίος προβλέπει ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κατά 50% από τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και κατά το υπόλοιπο 50% από τον δίκτη τιμών κατανάλωσης. 

 

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η αύξηση θα αποφασιστεί και θα δοθεί από τον Μάιο του 2023 και μετά, αφήνοντας ουσιαστικά το σύνολο των εργαζομένων χωρίς αύξηση για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων οι εργαζόμενοι χάνουν 2 μισθούς προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος.  Άρα η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού έχει σπαταληθεί σε μεγάλο βαθμό και αν δεν υπάρξει σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση συγκράτησης των τιμών ενέργειας και ενίσχυση του μισθού η κατάσταση είναι μη βιώσιμη. 

Στη Δ.Ε.Θ. περιμέναμε να ακούσουμε: Παρεμβάσεις ρυθμιστικές στην αγορά ενέργειας, όπως πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του Φυσικού Αερίου και επαναφορά της Δ.Ε.Η. σε δημόσιο έλεγχο, δημοσιονομικά μέτρα, όπως μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρα τόνωσης του εισοδήματος, όπως πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού , συλλογικές συμβάσεις, αλλά και μια σειρά από μέτρα στο κοινωνικό κράτος που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα. 

 Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει σπαταλήσει πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία φεύγουν από τις τσέπες των πολιτών και πηγαίνουν στις τσέπες των λίγων και εκλεκτών. Όταν ένας πρωθυπουργός και το επιτελείο του απειλούν ενάν ολόκληρο λαό ότι κάθε μέτρο ουσιαστικής στήριξης του κοινωνικού κράτους προς τους ευάλωτους θα οδηγήσει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε αδιέξοδα και χρεοκοπία, τότε το πρόβλημα είναι πολιτικό και βαθιά ιδεολογικό. 

Λιλά Σουλελέ

Μέλος της  Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!