Το Σάββατο 25/5/2024, στη Βίτσα Ζαγορίου Ιωαννίνων θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή απόδοσης στο Ζαγόρι του σήματος της UNESCO. Έτσι το Ζαγόρι αποτελεί τον πρώτο Δήμο στην Ελλάδα που είναι ολόκληρος ενταγμένος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Βέβαια αυτό δεν σταματά τις ελλείψεις που υπήρχαν και θα υπάρχουν από πλευράς Δήμου Ζαγορίου στη συντήρηση και βελτίωση των 46 οικισμών που αποτελούν το Ζαγόρι.

Αυτό αναφέρει με ανοιχτή επιστολή της η Ομάδα Κατοίκων Ζαγορίου που προτείνει τις εξής συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το Δίλοφο (ΤΙΦΚ ΑΤ3011073) αλλά και για γενικότερης φύσης ζητήματα όπως η πυροπροστασία κτλ. στο ευρύτερο Ζαγόρι:

1) Συντήρηση των δρόμων εισόδου στον οικισμό. Καθαρισμός και περιποίηση του χώρου στάθμευσης στη θέση «ματσούκα», επιδιόρθωση στο ξύλινο κιόσκι στην είσοδο του Διλόφου, των παγκακίων και καθαρισμός δέντρων που έχουν κλαδευτεί λόγω έργων του ΔΕΔΔΗΕ και παραμένουν στο σημείο εμποδίζοντας τη θέα προς τον οικισμό και τη Χαράδρα του Βίκου.

2) Αποκατάσταση και ανακατασκευή λιθόστρωτων παραδοσιακών καλντεριμιών σε σημεία που είναι κατεστραμμένα από το πέρασμα του χρόνου ή από ανθρώπινη παρέμβαση. Καθαρισμός βλάστησης στα σοκάκια και έλεγχος για τυχόν ετοιμόρροπες λιθοδομές.

3) Τοποθέτηση και συντήρηση κάδων απορριμμάτων σε σημεία του οικισμού.

4) Τουριστικό ενημερωτικό υλικό για τη προστασία και διατήρηση του οικισμού του Διλόφου – κατανόηση της δομής του χωριού από τον επισκέπτη. Ιστορικά στοιχεία και ενημέρωση για τα σημεία ενδιαφέροντος προς τον επισκέπτη με χρήση ταμπελών QR Code.

5) Αποκατάσταση βλαβών δημοτικού φωτισμού, προσθήκη φωτιστικών σωμάτων σε σημεία που ενώ έχει επεκταθεί ο οικισμός παραμένουν σκοτεινά. Σωστός ήπιος φωτισμός για την ανάδειξη σημείων του χωριού όπως το καμπαναριό του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το μεσοχώρι, τα πηγάδια, η βρύση κ.ά.

6) Συντήρηση σημείων στο Δίλοφο από τα οποία διέρχονται κάτοικοι και επισκέπτες καθώς και μέλη περιπατητικών ομάδων, όπως το κτίριο της πέτρινης παραδοσιακής βρύσης του Διλόφου στη θέση Κάτω Μαχαλάς, τα εξωκλήσια της ΤΚ Διλόφου, των φωτιστικών σωμάτων στην πλατεία του χωριού καθώς και το ταχυδρομικό κουτί που είναι κατεστραμμένα αποτελώντας εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης.

7) Φυτοπροστασία του αυστηρά κλαδεμένου το 2023, ιστορικού και αιωνόβιου πλατάνου του μεσοχωρίου Διλόφου από έμπειρο γεωπόνο. Τοποθέτηση πινακίδας με την ιστορία του πλατάνου. Άμεση προσπάθεια για αναγέννηση του δέντρου- συμβόλου και βελτίωση της εικόνας της πλατείας του χωριού που πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών.

8) Άμεση επαναλειτουργία του κοινοτικού (δημοτικού) καταστήματος που παραμένει για χρόνια κλειστό, ενώ σε όλα τα χωριά παρόμοια καταστήματα ενοικιάζονται και αξιοποιούνται τουριστικά.

9) Αποπεράτωση των εργασιών στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή, που ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν το 2021 με πρόσχημα τη στέγαση του γραφείου διαχείρισης της ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO, τελικά έμεινε ένα έργο μισό, χωρίς στοιχεία φορέα υλοποίησης και αναδόχου καθώς και τελικού κόστους εργασιών, έχοντας «χαλάσει» το φυσικό τοπίο και το παραδοσιακό πλακόστρωτο της πλατείας του Διλόφου μετατρέποντας σοκάκι και πλατεία σε εργοτάξιο με φερτά υλικά. Πρέπει ακόμα να αναζητηθεί η ιστορική παραδοσιακή (ζωγραφισμένη στο χέρι) ταμπέλα που κοσμούσε την είσοδο της Αναγνωστοπουλείου Σχολής από τη λειτουργία της το 1855.

10) Διαθέτει ο Δήμος Ζαγορίου Τμήμα Πολιτικής Προστασίας; Σε κάθε οικισμό του Ζαγορίου πρέπει να υπάρχει χάρτης σημείων κρουνών πυρόσβεσης, ειδών προστασίας και χώρων συνάθροισης. Όλοι οι οικισμοί του Ζαγορίου είναι ορεινοί, κατάφυτοι αλλά και δύσβατοι, ενταγμένοι σε δίκτυο NATURA 2000 (στον κωδικό: GR2130011 περιλαμβάνεται το Δίλοφο Ζαγορίου). Παραλείψεις δεν επιτρέπονται.

“Το Ζαγόρι είναι ένα σύνολο 46 οικισμών, δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται συνολικά αλλά με κριτήρια που δεν ταιριάζουν στην ολοκληρωτική του ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Δίλοφο είναι το πιο άμεσο σε πρόσβαση από τα Ιωάννινα (35 χλμ.) χωριό, με ομαλό οδικό άξονα και ομολογουμένως το καλύτερα -μέχρι στιγμής- διατηρημένο χωριό του Ζαγορίου. Το Δίλοφο δεν πρέπει να είναι ένα παραγκωνισμένο χωριό. Οι κάτοικοι και οι διεκδικήσεις του Διλόφου δε σταματούν στους αριθμούς των «απογραφών». Απαιτούμε ο Δήμος και η Περιφέρεια, όπου αυτή εμπλέκεται, να ακούσουν επιτέλους και να λύσουν τα θέματα όλων των οικισμών του Ζαγορίου. Το Δίλοφο σας στέλνει μήνυμα!” καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!