Τρεις άνδρες καταδικασμένοι σε θάνατο στο Ιράκ απαγχονίστηκαν για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 323 ανθρώπους στη Βαγδάτη τον Ιούλιο του 2016 και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υπηρεσίες του ιρακινού πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι ανακοίνωσε προσωπικά «την εκτέλεση των ποινών του θανάτου» που επιβλήθηκαν «σε τρεις από τους κυριότερους εγκληματίες που είχαν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους» στην επίθεση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Εκφράστηκε καθώς δεχόταν χθες οικογένειες θυμάτων της «τραγωδίας στην Καράντα», τη συνοικία που μετατράπηκε στον στόχο τις επίθεσης με όχημα παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Η επίθεση εκείνη, την 3η Ιουλίου 2016, από τις πιο πολύνεκρες που βίωσε το Ιράκ μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή το 2003, είχε διαπραχθεί καθώς η εμπορική συνοικία ήταν κατάμεστη, Ιρακινοί έκαναν αγορές ενόψει της Έιντ αλ Φιτρ, της γιορτής με την οποία ολοκληρώνεται ο μήνας της νηστείας του Ραμαζανιού.

Πέρα από τους 323 ανθρώπους που είχαν χαθεί, άλλοι 200 είχαν τραυματιστεί στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ, που κατείχαν τότε μεγάλο μέρος της ιρακινής επικράτειας.

Το όχημα που οδηγούσε καμικάζι ήταν γεμάτο πλαστικά εκρηκτικά και νιτρικό αμμώνιο, είχε ανακοινώσει την εποχή η αστυνομία της Βαγδάτης.

Η ίδια η έκρηξη είχε σκοτώσει περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, όμως προκάλεσε πυρκαγιά που παγίδευσε εκατοντάδες ανθρώπους στην αγορά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι απαγχονισμοί που ανακοινώθηκαν από τον ιρακινό πρωθυπουργό έγιναν το βράδυ της Κυριακής και χθες Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που δεν αποκαλύπτει ούτε τις ταυτότητες των τριών καταδικασθέντων ούτε την ημερομηνία που καταδικάστηκαν.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ιρακινή κυβέρνηση, ανάμεσα τους ήταν ο Γαζουάν αλ Ζαουμπάι. Οι ιρακινές αρχές είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2021 τη σύλληψή του «εκτός της χώρας» και τον είχαν παρουσιάσει ως τον «τρομοκράτη» που ευθυνόταν για την επίθεση στην Καράντα.

«Ανταρτοπόλεμος χαμηλής έντασης»

Μετά την κεραυνοβόλα ισχυροποίηση του το 2014, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει, δεχόμενο αλλεπάλληλες επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Ωστόσο, μολονότι οι ιρακινές αρχές ανακήρυξαν τη «νίκη» τους επί του ΙΚ στα τέλη του 2017, πυρήνες τζιχαντιστών συνεχίζουν να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις εναντίον μελών του στρατού και της αστυνομίας, ειδικά σε αγροτικές και απομακρυσμένες ζώνες, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τα τελευταία χρόνια, ιρακινά δικαστήρια επέβαλαν θανατικές ποινές ή καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη σε εκατοντάδες κατηγορούμενους, καθώς ο ποινικός κώδικας στη χώρα προβλέπει ως και την εσχάτη των ποινών σε οποιονδήποτε εντάσσεται στις τάξεις «τρομοκρατικής οργάνωσης» είτε πολέμησε είτε όχι.

Το 2022, το Ιράκ κατατάχθηκε στην έκτη θέση μεταξύ των κρατών που εκτελούν τους περισσότερους παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: οι αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 11 εκτελέσεις. Την ίδια χρονιά, επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το 2020, τουλάχιστον 45 άνθρωποι εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο τόνιζε ότι η «κύρια δομή» του ΙΚ «συνεχίζει» να υπάρχει, μετρά «από 5.000 ως 7.000 μέλη» στο Ιράκ και στη Συρία, «η πλειονότητα των οποίων είναι μαχητές».

Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, «η αντιτρομοκρατική δράση των ιρακινών δυνάμεων συνέχισε να μειώνει τη δράση του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), που πάντως συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο χαμηλής έντασης».

Τον Μάρτιο, ανώτερος αξιωματικός των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων υπολόγιζε πως το ΙΚ συνεχίζει να διαθέτει από 400 ως 500 μαχητές ενεργούς στο Ιράκ.

Για την ιρακινή δικαιοσύνη, η «τρομοκρατία», όπως επίσης οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση και η διακίνηση ναρκωτικών επισύρουν την επιβολή της ποινής του θανάτου στους δράστες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!