Μπορεί οι φλόγες από τις παραδοσιακές Τζαμάλες να έσβησαν ξημερώματα της Δευτέρας, όμως για κάποιους άλλους η δουλειά εκείνη την ώρα μόλις ξεκινούσε. Την ώρα που οι χιλιάδες καρναβαλιστές, επισκέπτες και ντόπιοι αποσύρονταν για ξεκούραση μετά από ένα ξέφρενο ολονύκτιο γλέντι στους δρόμους των Ιωαννίνων, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών έπιαναν δουλειά.
Τις τελευταίες ώρες, βρέθηκε σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση προκειμένου η πόλη να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Με σκούπες, πιεστικά μηχανήματα και απορριμματοφόρα, τα συνεργεία του Δήμου κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια να απομακρύνουν τους όγκους απορριμμάτων που έμειναν πίσω: από στάχτες και υπολείμματα ξύλων μέχρι πλαστικά και κάθε λογής αντικείμενα που άφησε η κοσμοσυρροή στα σημεία των εκδηλώσεων.
Είναι η «αθέατη» πλευρά της γιορτής. Οι άνθρωποι που, κάτω από δύσκολες συνθήκες φροντίζουν ώστε οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες να αντικρίσουν μια καθαρή πόλη στη διάρκεια της Καθαρής Δευτέρας. Η προσπάθειά τους είναι αξιοσημείωτη, καθώς ο όγκος των σκουπιδιών φέτος ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από πέρυσι σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Ιωαννιτών, Μάκη Χρυσοστόμου, δείγμα της μαζικής συμμετοχής του κόσμου στο κορυφαίο έθιμο της περιοχής αλλά και της μεγάλης για μια ακόμα φορά επισκεψιμότητας.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό της καθαριότητας που, παρά την κόπωση, παραμένει στην «πρώτη γραμμή» για να παραδοθεί γρήγορα το κέντρο και οι γειτονιές των Ιωαννίνων σε άψογη κατάσταση.
