Αρκετά από τα παλιά κτίρια στο κέντρο των Ιωαννίνων, έχουν κριθεί διατηρητέα. Ωστόσο, αρκετά από αυτά είτε δεν το γνωρίζουμε ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είτε φαίνονται αρκετά παραμελημένα για να είναι. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω κτίσματα:

  • πρώην Δημοτικό Σχολείο, Περιστέρι Ιωαννίνων

Το πρώην δημοτικό σχολείο στο Περιστέρι Ιωαννίνων, χτίστηκε μεταξύ του 1872-1874 και είναι ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίριο λαϊκής αρχιτεκτονικής. Έχει ανοίγματα στο ισόγειο ορθογωνικής μορφής – ορόφου με τόξο ανακουφίσεως και προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ανοίγματα από μορφοσίδηρο. Η επικάλυψη της στέγης έχει γίνει με τοπική σχιστόπλακα (στέγη δίρριχτη), ενώ το υπόστεγο στη βόρεια είσοδο του κτιρίου είναι στηριζόμενο σε δύο στρογγυλές κολώνες, με δίρριχτη στέγη υπόστεγου από λαμαρίνα (αρχικά σχιστόπλακα). Τα κουφώματα είναι ξύλινα.
Συντέλεσε στη διάδοση των Eλληνικών Γραμμάτων και την εδραίωση του Eλληνισμού, σε μια περιοχή και σε μια εποχή (τέλη του 19ου αιώνα) δύσκολη για το αλύτρωτο έθνος μας. Έχει χρησιμοποιηθεί ως Κοινοτικό Γραφείο και καφενείο και κρίθηκε διατηρητέο το 1992.

   

  • Αβέρωφ 43-45 & Aθ. Διάκου 1, Ιωάννινα

Το κτίριο μεταξύ Αβέρωφ και Αθ. Διάκου πρόκειται για ένα πέτρινο διώροφο κτίριο με ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία στην όψη, όπως πέτρινες παραστάδες στα ανοίγματα του ορόφου καμπύλα ανώφλια στα ανοίγματα του ορόφου κλπ.. Ωστόσο, στο ισόγειο του υπάρχουν αλλοιώσεις. Αποτελεί χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής με επιρροές από νεοκλασικά πρότυπα και κρίθηκε διατηρητέο το 1994.

  • Αρχοντικό Παπαδιαμάντη, Αγ. Νικολάου 12, Κόνιτσα Ιωαννίνων

Το αρχοντικό Παπαδιαμάντη, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, κρίθηκε διατηρητέο το 1993 και αποτελεί ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίριο με υπόγειο από πελεκητή πέτρα. Ο γενικός χαρακτήρας του κτιρίου είναι εκλεκτικιστικός. Τα ανοίγματα του κτιρίου είναι τοποθετημένα αξονικά με πέτρινες διακοσμητικές κορνίζες. Στο ισόγειο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαμόρφωση της εισόδου στο κτίριο που είναι σε εσοχή. Έχει τοξοειδούς μορφής με δύο πέτρινους κίονες στα άκρα, ενώ στο μέσο του πρώτου ορόφου υπάρχει εξώστης με περίτεχνα κιγκλιδώματα.

     

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!