Το πρώτο τριήμερο του 2024 ξεκίνησε και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων για τον εορτασμό της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.
Η Πάτρα, λόγω του καθιερωμένου αποκριάτικου καρναβαλιού, έχει την τιμητική της και από νωρίς το πρωί στα ΚΤΕΛ Κηφισού έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, κυρίως από φοιτητές.
Ενδεικτικό είναι πως μόνο για σήμερα, Παρασκευή, έχουν προγραμματιστεί 200 δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ με προορισμό την Πάτρα.
Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε 5 λεπτά, ενώ συνολικά το τριήμερο θα αναχωρήσουν 400 λεωφορεία.
Την Κυριακή θα αναχωρήσουν 40 λεωφορεία για τους εκδρομείς της τελευταίας στιγμής.
Εκτός από την Πάτρα, στις προτιμήσεις των εκδρομέων βρίσκονται και άλλοι καρναβαλικοί προορισμοί, όπως η Ξάνθη, η Κοζάνη και το Ρέθυμνο. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η πληρότητα σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 100%.
Το αδιαχώρητο αναμένεται σε λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια
Από τις πρώτες απογευματινές ώρες, όταν και οι περισσότεροι θα έχουν σχολάσει από την εργασία τους, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το πρώτο μεγάλο κύμα εξόδου από την Αθήνα προς την επαρχία, και στα διόδια τόσο προς Πελοπόννησο όσο και προς Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δημιουργηθούν ουρές.
Αυξημένη προβλέπεται η κίνηση και σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα έχει προγραμματιστεί ο απόπλους 11 πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά με 7.959 επιβάτες, το Σάββατο 6 πλοίων με 3.047 επιβάτες και την Κυριακή 8 πλοίων με 1.322 επιβάτες.
Καιρός: Τριήμερο της Αποκριάς με αστάθεια -Πού και πότε θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες
Με ήπιες καιρικές συνθήκες και περιορισμένη αστάθεια τις απογευματινές ώρες θα κυλήσει η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη. Έτσι, οι εκδρομείς δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την έξοδό τους για το τριήμερο της Αποκριάς.
Σε όλη τη χώρα σήμερα θα υπάρχει ηλιοφάνεια και προς το απόγευμα θα ενταθούν οι συννεφιές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε ορεινές και σε ημιορεινές περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί στο Νότιο Αιγαίο, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι πολύ καλός έως αργά το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν μπόρες στα ορεινά, στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενώ μετά το απόγευμα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μπόρες στη γύρω ορεινή ζώνη.
Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
H πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας.
Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:
Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνή πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας για την αστυνόμευση στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.).
Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και στους συνεπιβάτες.
Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:
οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
υπερβολική ταχύτητα,
χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
αντικανονικές προσπεράσεις, υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δεν διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
κυκλοφορία οχημάτων τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
φθαρμένα ελαστικά,
αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).
Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.
Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό, για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων
Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στις εθνικές οδούς.
Συγκεκριμένα, για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση θα ισχύει την Παρασκευή (15/3) από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο (16/3) από ώρα 8:00 έως 13:00.
Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (18/3), από ώρα 15:00 έως 21:00.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!