Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά στην Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε.

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!