Vikos festiVal
Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Γυναίκα
στο υπαίθριο θέατρο “ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΙΤΣΟΣ”
ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
από 27 έως 31 Ιουλίου 2024

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου θεσμού, ενός φεστιβάλ με θέμα τη Γυναίκα, όπως αυτή προβάλλει μέσα από το πεδίο της τοπικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας και λογοτεχνίας. Με αφορμή τη ζαγορίσια γυναίκα, καλεί καλλιτέχνες από όλους τους δημιουργικούς χώρους, να παρουσιάσουν έργα που αναφέρονται σε σημαίνουσες γυναικείες μορφές.
Το φετινό σύντομο πρόγραμμα δίνει ένα στίγμα του θεματικού άξονα του φεστιβάλ που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και δομείται με 3 παραστάσεις από το χώρο του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

1. Θέατρο: «η κυρά της Ρω» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του διεθνώς βραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη να δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία. Η παράσταση ξεκίνησε τη λαμπρή της πορεία το 2017 στην Ελλάδα και ταξίδεψε σε όλο σχεδόν τον κόσμο – Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία – σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

2. Χορός: «βασιλιάς Ληρ» το αριστούργημα του William Shakespeare σε χοροθεατρική flamenco εκδοχή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα, που παίζεται για 2 η χρονιά στην Αθήνα. Η παράσταση που θα μπορούσε να έχει υπότιτλο «οι κόρες του βασιλιά», έχει αποσπάσει πολλαπλά εγκώμια από τους κριτικούς και το θεατρόφιλο κοινό.

3. Μουσική: «στη λάσπη θησαυροί» μια ιδιαίτερη παράσταση με την επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου. Η παράσταση είναι θεματολογικά προσαρμοσμένη στο πλαίσιο του Vikos festiVal, με τη συμμετοχή της έξοχης Αργυρώς Καπαρού και άλλων καλλιτεχνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
27/7
ΘΕΑΤΡΟ
η κυρά της Ρω
του Γιάννη Σκαραγκά
29/7
ΧΟΡΟΣ
βασιλιάς Ληρ
του William Shakespeare
31/7
ΜΟΥΣΙΚΗ
στη λάσπη θησαυροί
της Λίνας Νικολακοπούλου

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ “ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΙΤΣΟΣ”

ΩΡΑ 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
ΒΙΚΟΣ

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Θεάτρου ARROYO, του ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ και της ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ
«η κυρά της Ρω»
του Γιάννη Σκαραγκά 
Η παράσταση με τη λαμπρή πορεία, που συγκινεί όπου κι αν έχει παρουσιαστεί έως σήμερα, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του διεθνώς βραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Μιας ελληνίδας, που έγινε γνωστή ως κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.
Μία σπάνια θεατρική εμπειρία, που φωτίζει από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά.
Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.
Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα, η κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

Η κυρά της Ρω θα κάνει την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά.

Το έργο από το 2017 έως σήμερα παρουσιάστηκε σε πολυάριθμες παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Είναι το πρώτο ελληνικό έργο που έλαβε επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, όπου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2020.

Ταυτότητα παράστασης:
Ερμηνεία : Φωτεινή Μπαξεβάνη
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα),
Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς),
Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά),
Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)
Διάρκεια παράστασης: 1.10’ χωρίς διάλειμμα

ΧΟΡΟΣ
«βασιλιάς Ληρ»
του William Shakespeare
Ο βασιλιάς Ληρ είναι ένα έργο κοινωνικοπολιτικό και παράλληλα βαθιά ανθρώπινο.
Παρακολουθεί τη διαίρεση και μεταβίβαση της εξουσίας από μια γενιά σε μια νεότερη και την κάθοδο ενός κράτους σε πολιτικό χάος, ενώ ταυτόχρονα καταδύεται στο κενό αγάπης, που είναι η μήτρα κάθε εξουσίας. Φιλαυτία, αυταρχισμός και αχαριστία, κατακλύζουν τον άνθρωπο που, εξέρχεται βίαια από έναν μικρόκοσμο γεμάτο αυταπάτες, για να ανακαλύψει, με τρόπο οδυνηρό, την τραγική του ουσία.
Ο βασιλιάς Ληρ (1605) κατατάσσεται στις ιστορικές τραγωδίες του William Shakespeare και αποτελεί, μαζί με τον Μάκμπεθ, τα δημοφιλέστερα έργα που βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα, στις πολυτάραχες ιστορίες βασιλέων του πρώιμου Μεσαίωνα.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ληρ, βασιλιάς της Βρετάνης, σε προχωρημένη ηλικία αποφασίζει να διαιρέσει και να παραχωρήσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, ζητώντας ως αντάλλαγμα να δηλώσουν δημόσια το μέγεθος της αγάπης τους για αυτόν. Ενθουσιασμένος από τις υπερβολικές κολακείες των δύο μεγαλύτερων θυγατέρων τους, αλλά οργισμένος από την αδράνεια της αγαπημένης του τρίτης, διαιρεί το βασίλειο του στα δυο, αποκληρώνοντας και εξορίζοντας τη μικρότερη θυγατέρα του και εκδιώκοντας τον πιστό του φίλο που την υποστηρίζει. Χωρίς βασιλική εξουσία, εξακολουθώντας όμως να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό, συναντά τις ευνοημένες κόρες του και βιώνει την αχαριστία και την αλαζονεία τους.

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθεσία-δραματουργία: Σταύρος Λίτινας
Χορογραφίες: Φανή Δεμέστιχα, Τζέσικα Καϊμπαλή, Μαρία Μανδραγού,
Τάσος Μπεκιάρης, Ηλέκτρα Χρυσάνθου, Σταύρος Λίτινας
Σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια: Σταύρος Λίτινας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Ανδριώτης
Κατασκευή κοστουμιών: Δέσποινα Μουτάφη
Χειρισμός ήχου & φώτων: Λυδία Τσάτσου-Παρασκευοπούλου
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι
Σχεδιασμός κομμώσεων: Θωμάς Γαλαζούλας
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Video: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν:
Βασιλιάς Ληρ: Σταύρος Λίτινας
Γκόνεριλ: Ηλέκτρα Χρυσάνθου
Ρέγκαν: Φανή Δεμέστιχα
Κορντέλια: Ναταλία Περιβολάρη
Έντγκαρ: Ιρένε Τζιαρντίνα
Έντμοντ: Τζέσικα Καϊμπαλή
Γελωτοποιός: Μαρία Μανδραγού
Τραγούδι: Δανάη Κατσαμένη
Πιάνο: Αλίνα Αναστασιάδη
Διάρκεια παράστασης: 1.15’ χωρίς διάλειμμα

 

ΜΟΥΣΙΚΗ
«…στη λάσπη θησαυροί»
της Λίνας Νικολακοπούλου
“Ένας τίτλος τιμής, σε αυτά που λάμπουν,  ακόμα και σε σκοτεινές ή αφώτιστες εποχές και κρατάνε πάντα την αξία τους. Παρηγορούν, στηρίζουν, θυμίζουν, συντροφεύουν. Τραγούδια, κείμενα, ποιήματα , γραμμένα ή εμπνευσμένα, από τη ματιά της γυναικείας ψυχής, στο σύγχρονο κόσμο μας κι ακόμα κάποια που έφτασαν αλώβητα ως εδώ από άλλες εποχές.” (Λίνα Νικολακοπούλου)

Η σπουδαία ποιήτρια και στιχουργός, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμά μας, επιλέγει μια σειρά τραγουδιών στήνοντας μια νέα πρωτότυπη παράσταση γύρω από τον άξονα Γυναίκα. Στο πλευρό της η διάσημη ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού με πλούσιο βιογραφικό και πολυάριθμες διακρίσεις, στενή συνεργάτις του Σταμάτη Κραουνάκη και βασικό μέλος της Σπείρας Σπείρας από το 2005.
Ερμηνεύει η Αργυρώ Καπαρού
Τα κείμενα της Λίνας Νικολακοπούλου διαβάζει η ηθοποιός Άννα Ψαρρά
Μουσικοί:
Πιάνο – Επιμέλεια ορχήστρας: Ευαγγελία Μαυρίδου
Βιολί: Βασίλης Ραψανιώτης
Ακορντεόν:  Άννα Λάκη
Συμμετέχουν, τραγουδούν: Αμαλία Ασκορδαλάκη – Δανάη Κατσαμένη

 

 

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Σταύρος Λίτινας

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και χορό. Έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη χορού και έχει εστιάσει στο flamenco. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους χορογράφους και χορευτές στην Ισπανία. Το 1992 ίδρυσε το ARROYO, την πρώτη σχολή flamenco της Αθήνας. Είναι παραγωγός και χορογράφος της χοροθεατρικής ομάδας ARROYO.
Οι πρόσφατες χορογραφικές και σκηνοθετικές δουλειές του είναι το «ΔΕΙΠΝΟ GOURMET?» βασισμένο στο «Δέρμα» του C. Malaparte, η «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του A. Strindberg, το «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ» του H. Müller, η «ΣΑΛΩΜΗ» του O. Wilde (Εθνικό Θέατρο 2018), «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ BERNARDA ALBA» του F.G.Lorca και ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ» του W. Shakespeare. Έχει σχεδιάσει και σκηνοθετήσει-χορογραφήσει τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των 3 ων ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2023», κάνοντας παράλληλα τη δραματουργία, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Έχει υπογράψει σημαντικές παραστάσεις ως σύμβουλος κίνησης αλλά και ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε μεγάλα θέατρα μεταξύ των οποίων το Εθνικό, το Κρατικό Βορείου Ελλάδος, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!