Ο ισραηλινός «εκπρόσωπος» του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator» Σαχάκ Αβνί είχε συναντήσεις από το 2020 με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον επιχειρηματία (στενό φίλο του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη) Γιάννη Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό, πίσω από το Πεντάγωνο. Στο ίδιο γραφείο έδιναν το «παρών» υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Το «μυστικό» γραφείο και η «ψηφιακή» άδεια

Ο Σαχάκ Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και με αναφερόμενη γνώση του κ. Δημητριάδη, είχε ενεργοποιήσει αρχικά το «Predator» στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή με πρώτο «στόχο» αλλοδαπό για τον οποίο υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Τα εν λόγω γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή επισκέπτονταν υπάλληλοι της εταιρείας KRIKEL του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που ασχολούνταν και με την εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνιών «Sepura» σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την παρακολούθηση του αλλοδαπού, όπου δεν υπήρχε επιτυχία, οι στόχοι του «Predator» άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς (έχει τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από 150 έως 200 κινητά ετησίως) και επεκτάθηκαν, με κύριο ενδιαφέρον για υπουργούς της ΝΔ αλλά και επιχειρηματίες, προς εξυπηρέτηση πολυποίκιλων συμφερόντων του ίδιου «κέντρου».

Σε δεύτερη φάση υπήρξε κινητοποίηση των ίδιων προσώπων για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα νότια προάστια της Αθήνας της εταιρείας Intellexa, κατασκευάστριας του συστήματος «Predator»!

Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε βασικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας ύστερα από μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, με τον οποίο είχαν προγενέστερη συνεργασία αρκετών ετών. Στόχος τους, η δημιουργία «γέφυρας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την ενεργοποίηση αλλά και την κατασκευή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.

Η εμπλοκή Δημητριάδη και η λειτουργία του… συστήματος

«Το Βήμα» αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο, το πλέγμα και τη χρονική αλληλουχία διασυνδέσεων και συνεννοήσεων, όπως και τους πρωταγωνιστές τής σκανδαλώδους υπόθεσης της χρήσης του παράνομου λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα, μέσω του οποίου φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί παρανόμως δεκάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πρώην αστυνομικοί.

Για πρώτη φορά καταγράφεται τι ακριβώς συνέβη και πώς συνδέονται πρόσωπα και… εγκαταστάσεις, μέσα από κρίσιμες μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Αναδεικνύονται, πλέον, σαφείς ενδείξεις για την εμπλοκή του Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλων «φιλικών» πολιτικών προσώπων στην ομιχλώδη υπόθεση, οι οποίοι φαίνεται να χρησιμοποίησαν και την ΕΥΠ στα ύποπτα σχέδιά τους.

Παράλληλα επρόκειτο για ένα σύστημα τοποθέτησης «φίλων», «κουμπάρων» κ.λπ. σε καίρια πόστα, οι οποίοι διευκόλυναν αμφιλεγόμενες συναλλαγές.

Είναι ίσως ενδεικτικό ότι πολιτικά πρόσωπα σε πόστα αιχμής, που ανήκαν σε αυτό το σύστημα γνωριμιών, δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των παρακολουθουμένων από το λογισμικό κατασκοπείας «Predator». Σε μια δηλαδή… σκοτεινή, ενδεικτική «εξαίρεση».

Επιπλέον το ίδιο «παράκεντρο» υποκλοπών μέσω του ηλεκτρονικού «αρπακτικού» φέρεται να εξυπηρετούσε σχετικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις επιχειρηματιών, με τους οποίους διατηρούσε πολυετή γνωριμία, παρακολουθώντας ιδιώτες (ορισμένοι και αθλητικοί παράγοντες) εν ονόματί του ή και με το αζημίωτο.

Ο ισραηλινός επιχειρηματίας, ο Λαβράνος και τα ραντεβού

Ολα φαίνεται, λοιπόν, να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2019 (λίγους μήνες μετά τον ερχομό της ΝΔ στην εξουσία), όταν ο ισραηλινός επιχειρηματίας Σαχάκ Αβνί, που κατέφτασε από την Κύπρο, επιχείρησε να πουλήσει το παράνομο λογισμικό «Predator» στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έψαχναν τα τελευταία χρόνια ένα ευέλικτο σύστημα υποκλοπών κυρίως για την καταγραφή συνομιλιών από διαδικτυακές εφαρμογές (Viber, Signal κ.ά.).

Ο κ. Αβνί, που ήταν και πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο, θεωρούνταν ειδικός σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, κυρίως για την ασφάλεια εγκαταστάσεων αλλά και για συστήματα υποκλοπών.

Μαζί με τον συνεργάτη του, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Ταλ Ντίλιαν, συμμετείχαν και οι δύο ή κατά μόνας στην εταιρεία Poltrex, με μοναδικό μέτοχο την εγγεγραμμένη στις Παρθένους Νήσους Intellexa Limited, αλλά και στις συνεργαζόμενες εταιρείες NCIS Intelligence and Security Systems LTD και WiSpear, που είχαν ασχοληθεί με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο κυβερνητικό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύπρου, στην τοπική Αστυνομία, ενώ υπήρχε έλεγχός τους για την ενεργοποίηση ύποπτων συστημάτων παρακολούθησης συνομιλιών όπως το «Predator» που είχε αναπτύξει αρχικά η εταιρεία Cytrox στα Σκόπια.

Οταν τον Σεπτέμβριο του 2019, κατέφθασε στην Αθήνα, ήδη είχαν αρχίσει τα προβλήματα των επιχειρήσεών του στην Κύπρο με καταγγελίες για ύποπτες ενέργειες με λογισμικά και συστήματα παρακολούθησης.

Ο κ. Αβνί, λοιπόν, συνάντησε αρχικά στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας κοντά στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι τους επιχειρηματίες Φ. Μπίτζιο (μετέπειτα βασικό μέτοχο της εταιρείας Intellexa που κατασκεύαζε το «Predator» στη χώρα μας) και ακολούθως και τον Γιάννη Λαβράνο προκειμένου το εν λόγω σύστημα να προωθηθεί στην ΕΥΠ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σχεδιασμός περιλάμβανε και εκπαίδευση των μετέπειτα ελλήνων χειριστών του «Predator».

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που στέγασε αυτές τις πρώτες «κρούσεις» και τις διερευνητικές ενέργειες του ισραηλινού αντιπροσώπου του «Predator» στην Ελλάδα (χωρίς οι ίδιοι να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στη συνέχεια) είχαν προηγούμενες, πολυετείς επαφές με τον Φ. Μπίτζιο, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί σε εταιρεία εφοπλιστή που είχε δανειοδοτηθεί από γνωστή συστημική τράπεζα. Με σημαντικά στελέχη της τράπεζας αυτής διατηρούσε γνωριμία ή προχωρούσε σε συναλλαγές και ο Γιάννης Λαβράνος.

Οι Μπίτζιος και Λαβράνος είχαν, μέσω αυτών των διαύλων, διαρκή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Ο πρώτος έδινε διαρκώς το «παρών» στα γραφεία της προαναφερόμενης εταιρείας πώλησης και συντήρησης των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ. KRIKEL, τα οποία είχαν μεταφερθεί κοντά στα γραφεία του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Στα ίδια γραφεία έδιναν το «παρών», εν κρυπτώ, και πολιτικά πρόσωπα.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας, ο Κοντολέων και η Κύπρος

Οταν λοιπόν ο ισραηλινός επιχειρηματίας θέλησε να προωθήσει το σύστημα υποκλοπών στη χώρα μας, πρόσωπο-κλειδί θεωρήθηκε ο κ. Λαβράνος με κριτήριο ότι ήταν επί πολλά χρόνια στενός φίλος του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και μέσω αυτού φέρεται να είχε αποκτήσει, εκτός των άλλων, προσβάσεις στην ΕΥΠ.

Στην ΕΥΠ εξάλλου είχε τοποθετηθεί ως διοικητής ο «εκλεκτός» και πρώην συνεργάτης του κ. Δημητριάδη, Παναγιώτης Κοντολέων (οι δύο τελευταίοι αποχώρησαν μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη). Ο κ. Κοντολέων φαίνεται να είχε και εκείνος, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, δημιουργήσει δίαυλο επαφών με τον Λαβράνο.

Επιπλέον, ο εν λόγω επιχειρηματίας, εξαιτίας των προαναφερόμενων υψηλών γνωριμιών του στο πρωθυπουργικό γραφείο, θεωρείται ότι διεκδικούσε πολλές αντιπροσωπείες εταιρειών ή παρουσία σε κοινοπραξίες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς κυρίως στις αρχές ασφαλείας, προτάσσοντας τις καλές του σχέσεις με τον συγγενή του πρωθυπουργού.

Και αυτό διαπιστώνεται από την αναφερόμενη ανάμειξή του σε συμβάσεις, διαγωνισμούς και διαδικασίες για συστήματα επικοινωνίας, υποκλοπών, για τις νέες ταυτότητες, για έλεγχο drones κ.λπ. Μερικές από αυτές τις διαδικασίες προμήθειας τέτοιου είδους συστημάτων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σταμάτησαν προσφάτως, μετά την ανάδειξη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Είναι ακόμη ενδεικτικό αυτού του κύκλου των κλειστών γνωριμιών ότι και ο Φ. Μπίτζιος – πρόσωπο-κλειδί και αυτός στο σχέδιο για τη «φιλοξενία» του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας – είχε γνωρίσει τον Δημητριάδη. Μάλιστα ο παραιτηθείς στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε επαφή με συγγενικό πρόσωπο του Μπίτζιου σε εταιρεία που ασχολείται με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Αποτέλεσμα της γνωριμίας του Μπίτζιου με τον Δημητριάδη είναι, όπως φαίνεται, ότι ο τελευταίος μεσολάβησε, πιθανώς και με την παρέμβαση Λαβράνου, ώστε ο πρώτος να έχει καλύτερη νομική και δικαστική «μεταχείριση» στην Κύπρο, όπου ήλθε σε δικαστική σύγκρουση με τον προαναφερόμενο εφοπλιστή-πρώην εργοδότη του.

Ο Δημητριάδης ήλθε σε επικοινωνία με τον κύπριο δικηγόρο Αλέξανδρο Σίνκα, που ήταν σημαντικό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος και φίλος του για πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει εστίαση του ενδιαφέροντος στη δικαστική εκκρεμότητα του κ. Μπίτζιου στη Μεγαλόνησο.

Ο Α. Σίνκα, με τον οποίο επικοινώνησε «το Βήμα», επιβεβαίωσε αυτή τη συνεννόηση με τον Δημητριάδη. Επιπλέον παραδέχθηκε ότι γνώριζε τον Σαχάκ Αβνί από άλλες δραστηριότητες του ισραηλινού επιχειρηματία στην Κύπρο. Ομως σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμιά εμπλοκή του στο ζήτημα του “Predator”».

Με άλλα πολιτικά στελέχη, ωστόσο, στην Κύπρο να μιλούν για συνεχή διευκόλυνση των εταιρειών των Αβνί και Ντίλιαν από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, για την προμήθεια προϊόντων από κυπριακές κρατικές υπηρεσίες και για την υποστήριξή τους όταν υπήρχαν δικαστικές εμπλοκές στη Μεγαλόνησο. Οπως εξάλλου και για την αδειοδότηση εξαγωγής ύποπτων προϊόντων τους από την Κύπρο.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!